Volgend jaar bestaat de Historische Vereniging Alkmaar 100 jaar. Om dat jubileum te vieren maakt de HVA een film die laat zien hoe de stad de afgelopen eeuw is veranderd. Daarvoor worden oude beelden van het Regionaal Archief gebruikt en de vereniging wil die graag combineren met oude filmpjes die mensen thuis hebben liggen. "Er ligt nog veel onbekend materiaal op zolders", denkt bestuurslid Rob Marijn.

"We willen de stad laten zien die zo ontzettend veranderd is in 100 jaar. Als een blijvend uniek document voor Alkmaarders en onze kinderen en kleinkinderen", vertelt Rob Marijn aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. "Er is al veel materiaal, ook bij het Regionaal Archief Alkmaar, maar er is ook heel veel wat we nog niet kennen. En dáár zijn we naar op zoek. Beelden die in eigen beheer zijn gemaakt; intieme plaatjes bij mensen thuis of van het dagelijks leven. Dat is leuk." (tekst gaat verder onder de foto)

Met paard en wagen door de Alkmaarse Langestraat. (beeld: Regionaal Archief)


De HVA zoekt filmmateriaal dat in Alkmaar gemaakt is en nog op oude banden staat of al gedigitaliseerd is, geen video.  Zaterdag 11 mei is er vanaf 11:00 uur een inleverdag in het Stedelijk Museum Alkmaar. "Als daar straks 200 mensen met hun oude films komen, schitterend". Rob Marijn benadrukt dat niemand het filmmateriaal daarna kwijt is. "We noteren alles zodat iedereen z'n spullen terugkrijgt. Wie wil, kan het doneren aan het Regionaal Archief."

De jubileumfilm gaat op 3 december 2025 in première tijdens het verjaardagsfeest van de vereniging en is daarna voor iedereen te zien in het Filmhuis Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 459x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/