De gemeente Alkmaar heeft twee overeenkomsten afgesloten met dierenorganisaties; Vogelopvangcentrum Zaanstreek te Krommenie en Stichting Zwerfdier in Alkmaar. Afgesproken is welke verzorgingstaken deze stichtingen voor de gemeente zullen uitvoeren en tegen welke vergoeding.

De gemeente heeft veel wettelijke taken. Zo ook op het gebied van opvang en vervoer van zwerfdieren. Voor het opvangen van vogels hebben gemeenten geen wettelijke verplichting maar Alkmaar heeft er voor gekozen om hiervoor wel afspraken te maken.

Wethouder Dierenwelzijn Jan Nagengast: “Met het wegvallen van Vogelopvang De Strandloper vorig jaar, heeft het Vogelopvangcentrum in Krommenie de zieke en gewonde vogels uit Alkmaar en omgeving met alle liefde en zorg opgevangen. Alkmaar wil geregeld hebben dat vogels ook voor langere tijd terechtkunnen.”

Stichting Zwerfdier is al 35 jaar bezig houdt met opvang en verzorging van zwerfkatten binnen de regio. De stichting is gevestigd aan de Klompenmakerstraat. (foto vlnr: Maria van Driel (Vogelopvangcentrum Zaanstreek), Esther Cremer (gemeente), Jan Nagengast.

Pin It