Dinsdagmiddag heeft de schrijver, essayist en dichter Joost Zwagerman zelfmoord gepleegd in zijn huis in Haarlem. Hij had een paar dagen terug ‘Vol van leegte’ gepubliceerd en zou dinsdagavond eigenlijk te gast zijn bij het Radio 4-programma Opium.

Zwagerman is geboren in Alkmaar. Hij werd in 2004 benoemd tot de eerste stadsdichter. Volgens het college van Alkmaar heeft hij grote betekenis gehad voor de stad.

Vanaf oktober 2012 werd dat wel iets minder: toen was Zwagerman door de gemeente uitgenodigd om een toespraak te houden bij de heropening van het Stedelijk Museum in Alkmaar. Hij greep deze gelegenheid aan om zijn ongenoegen te uiten over het cultuurbeleid van de gemeente. In 2006 had de gemeente namelijk plannen ontwikkeld om een cultureel centrum, bestaande uit Provadja en een Lucebert-centrum op het Doelenveld te vestigen. In 2009 werd besloten dat de plannen uitgevoerd zouden worden, maar twee jaar later werden ze na een gemeenteraadswisseling toch afgeblazen.

Zwagerman had bij zijn toespraak in het Stedelijk Museum geen goed woord over het handelen van de gemeente in deze kwestie. De feestelijkheden rond de heropening van het museum werden er dan ook een stuk minder feestelijk op.

Een jaar later was hij uitgenodigd om te spreken bij een personeelsfeest van de gemeente. Dit was onder andere ter gelegenheid van de fusie met Schermer en Graft-De Rijp. De gemeente trok die uitnodiging in vanwege zijn eerdere optreden bij het Stedelijk Museum. Vanaf toen is het voor zijn gevoel nooit meer echt goedgekomen tussen hem en Alkmaar.

Desondanks zegt het college van Alkmaar ‘geschokt en bedroefd te zijn’ door zijn overlijden. In een persbericht is te lezen dat het college Zwagerman bewonderde “om zijn erudiete geest, zijn scherpe pen en zijn, soms kritische, maar altijd grote betrokkenheid met Alkmaar”. (foto: brugmedia.nl)

Pin It
Bekeken: 4733x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/