Het gaat beter dan in 2013 maar nog teveel minderjarigen in Noord-Holland Noord (NHN) kunnen te gemakkelijk alcohol kopen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het programma ‘In control of alcohol & drugs’. Gemiddeld werd minderjarigen slechts bij 33% van de verkopers ‘nee’ verkocht. Langedijker verkopers scoorden aanzienlijk beter met 52%, Heerhugowaard is uitschieter met 70%. Over Alkmaar is niets bekendgemaakt.

"Positief", aldus Langedijker wethouder Bert Fintelman, "maar feit blijft dat in Langedijk 48 procent de afspraken over de verkoop van alcohol aan jongeren niet naleeft."

Dit jaar slaagden 17-jarige mystery shoppers in NHN bij 69% van de pogingen in supermarkten, verenigingen, slijterijen, cafés, cafetaria's en jongerencentra. In 2013 was dit nog 74%, al was toen de leeftijdsgrens nog 16 jaar. Landelijk kregen shoppers bij 78% van de bezoeken alcohol mee. 

Gemeenten investeren sinds 2013 in een betere samenwerking met de alcoholbranches. In Langedijk is er voorzichtig succes; 52% leefde de regels na, in 2013 was dit nog 45%. Ook werken gemeenten onderling meer samen. Zo wisselen ze bijvoorbeeld toezichthouders uit.

Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP valt er nog wel het nodige te winnen. Krap de helft van alle supermarkten en slijterijen in het land (51% en 45%) houdt zich aan de afspraken. Het zijn vooral de horeca (25%), cafetaria’s (20%) en sportkantines (19%) die het laten afweten.

De gemeenten in NHN, die samenwerken in het programma ‘In control of alcohol en drugs’, willen met alcoholverstrekkers in gesprek, over betere controle van identiteitsbewijzen aan de deur of binnen, en over verscherpt toezicht waar jongeren makkelijk alcohol kunnen kopen.

Pin It
Bekeken: 3891x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/