Het college van Alkmaar heeft een regeling vastgesteld die mantelzorgers jaarlijks een extraatje toebedeelt: het Alkmaar’s Mantelzorgcompliment. Het compliment bedraagt over het jaar 2015 € 200. Wethouder Anjo van de Ven tekent 5 oktober samen met directeur Truus Oud van het Mantelzorgcentrum een contract voor de uitvoering.

Wie vaak voor een familielid of vriend zorgt is mantelzorger. Eén op de vier volwassenen in Nederland mag zich mantelzorger noemen. Dat is dus een heel grote groep. Zonder hen zou de zorg zich geen raad weten. Gemeente Alkmaar is trots op haar mantelzorgers en zet dit om in klinkende munt.

Voorheen konden zorgvragers een bijdrage aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Gemeenten hebben nu hun eigen regels. Alkmaar koos voor jaarlijkse uitkering van een geldbedrag. “Mantelzorgers zijn soms zwaar belast en maken vaak extra kosten. De gemeente probeert hen zoveel mogelijk te steunen”, aldus wethouder Anjo van de Ven.

Iedereen die minimaal zes maanden lang meer dan acht uur per week mantelzorg ontvangt, mag eens per jaar het compliment van € 200 aanvragen voor zijn of haar (volwassen) mantelzorger. Bij meerdere verzorgers moet het bedrag verdeeld worden. Meer info op Alkmaar.nl.

Pin It
Bekeken: 4312x