Nu er als een donderslag bij heldere hemel bekend is gemaakt dat er 600 vluchtelingen in het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg worden gehuisvest, kijkt menig Alkmaarder anders naar leegstaande panden in de eigen omgeving. In het Ringershofje aan de Paul Krugerstraat in Alkmaar staat het grootste deel van de 32 appartementen leeg. Ze gaan tegen de vlakte, om plaats te maken voor nieuwbouw.

De sloop laat echter nog maanden, zo niet een half jaar of langer op zich wachten, omdat omwonenden het niet eens zijn met de bouwplannen, die voorzien in veel hogere panden. In een procedure moet Van Alckmaer het opnemen tegen de bezwaarmakers. Tot de strijd is gewonnen, zouden de leegstaande woningen – net als het belastingkantoor aan de Robonsbosweg – als tijdelijke vluchtelingenopvang kunnen dienen.

Pieter Bliek, een van de overgebleven Ringershof-bewoners, heeft begrepen dat aan dit idee wordt gewerkt: “En wat mij betreft mag het.” Karin de Nijs van Van Alckmaer maakt daar echter korte metten mee: “Het kan gewoon niet. Al een tijdje geleden zijn bijvoorbeeld voorzieningen voor gas, elektra en water uit de woningen verwijderd.”

Het Ringershofje werd in 1948 gebouwd en was bestemd voor ouderen. Later kwamen deze woningen vrij voor de goedkope sociale verhuur. Vooral jongeren profiteerden daarvan. Aan de overkant staat het in 1901 gebouwde Paling en van Foreesthofje, bestemd voor hulpbehoevende weduwen en bejaarde dames. De hofjes zijn samengevoegd rondom een gemeenschappelijke binnentuin.

Door Arno Ruitenbeek (NZG-journalisten)

Pin It
Bekeken: 5344x
https://ee.itk.ac.id/data/