Het wordt al bijna een traditie dat het klassieke winterseizoen in de Grote Kerk begint met ‘Rondom Bach’. Deze keer valt het concert op zaterdag 24 oktober, begint om 16:30 uur en staat er alleen muziek van Bach zelf op het programma. Uitvoerenden zijn docenten en studenten van het Amsterdams Conservatorium. 

Het Sweelinck Barokorkest onder leiding van Marten Root brengt een zes-stemmig Ricercare uit het Musikalisches Opfer BWV 1079 en het klavecimbel concert BWV 1056, waarin een jonge solist zal soleren.

Hoogtepunt deze middag is de solocantate BWV 209 ‘Non sa che sia dolore’ waarin de sopraan Lucía Cachuela de hoofdrol vertolkt. Maar blokfluitiste Sophie Gourlet die de traverso zal bespelen, speelt in deze cantate minstens zo’n belangrijke rol.

Een Bachconcert in de Grote Kerk kan natuurlijk niet zonder orgel. Stadsorganist Pieter van Dijk laat het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel schitteren in de Prelude en Fuga in C BWV 547.

Van Dijk geeft ook een uitvoering van het Contrapunctus XI uit ‘Die Kunst der Fuge’ BWV 1080, muziek die ‘rekenkundig’ werd gecomponeerd, maar waarin de prachtige klanken van het orgel menigeen in hart en ziel zullen treffen.

Tijdens het concert kan men aan het eind van de drukke zaterdagmiddag even tot rust te komen in een historische omgeving. De toegang is gratis, wel is er een collecte aan de uitgang. Meer informatie op grotekerkalkmaar.nl.

Pin It
Bekeken: 2932x