Op Nijenburg, een 18-eeuwse buitenplaats tussen Alkmaar en Heiloo, bevond zich eeuwenlang een bijzonder 17e-eeuws kabinet. Het is een uitgebreid gedecoreerd kastje met tien lades achter een deurtje. De recente verwerving door Stedelijk Museum Alkmaar, met behulp van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), het VSBfonds en de erven E. Snethlage-van Foreest, is aanleiding voor een tentoonstelling over dit 'curieuze kabinet'.

In de tentoonstelling staat het kabinet centraal. Aan de hand van onder meer schilderijen, prenten en boeken wordt ingegaan op het ontstaan van het meubel en de achtergrond van de decoraties. Ook wordt aandacht besteed aan Susanna van Steenwijck (na 1601-1664?), de relatief onbekende schilderes. Daarnaast wordt geprobeerd te achterhalen wie de opdrachtgever van dit meubel was.

Het kabinetje werd in het derde kwart van de 17e eeuw samengesteld uit gebruikte en nieuwe onderdelen. Aan de buitenkant oogt het sober en luxe tegelijk. Aan de binnenkant is, zoals wel vaker, een Bijbelse scène zichtbaar, terwijl op de fronten van de tien lades een bloemstilleven is te vinden. Heel ongewoon zijn echter de schilderingen ín de lades, ook door hun thema's: portretten van kerkhervormers en theologen, onder wie Erasmus, Luther en Calvijn en op de onderste een protestants kerkinterieur.

De tentoonstelling, samengesteld door Marloes Huiskamp, is te zien in de kleine zaal. Een publicatie is te koop voor € 12,95 in de museumwinkel. Meer informatie op stedelijkmuseumalkmaar.nl.

Pin It
Bekeken: 3837x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/