Er gaan politieke stemmen op om Alkmaar flink uit te breiden. Als dat niet kan binnen de beperkte gemeentegrenzen, dan maar daar buiten. In de tegenwoordige en hopelijk ook in de toekomstige tijd hoef je daar geen oorlog meer voor te voeren. Ondanks de gevechten die in politieke zin en hopelijk ook (en vooral) met de burgers zullen worden geleverd.

Schaalvergroting heeft voordelen. Je mag als vergrote schaal een vergrote mond opzetten en daardoor wordt beter naar je geluisterd. En de kosten gaan omlaag als bij een inkoopcombinatie.

Schaalvergroting heeft nadelen. De stemmen van de burgers worden minder goed hoorbaar. Dat merken we op grotere schaal in Europa, of de Europese Unie. Mensen voelen zich minder gehoord en raken door de grotere afstand in verzet. Waarna er PVV-achtige groeperingen ontstaan ter verwoording van groeiend ongenoegen. Dat zorgt weer voor extra kosten, zeg maar kiezersmarketing.

Schaalvergroting heeft dus voor- en nadelen. Ik zit te denken aan scharreleieren, de kleintjes zijn smaakvoller, steviger, de grote vullen meer maar hebben een broze schaal. Breekbaar. Er zal nog wel een tijdje tumult blijven in het menselijke kippenhok.

Klaas Luchtmeijer

Pin It
Bekeken: 2781x
https://ee.itk.ac.id/data/