Alkmaar, 25 januari 2012. Alkmaar zal de komende tijd steeds meer gaan inzetten op digitale technieken en de mogelijkheden die die technieken bieden. Daarmee wil de gemeente efficiënter en daarmee goedkoper gaan werken. En oh ja, publieksvriendelijker. Maar iedereen die te maken heeft gehad met verregaande automatisering weet dat het juist dan daar nog wel eens aan ontbreekt. Bij gebeurtenissen of wensen die niet in een vantevoren gedefinieerd vakje passen volgt al snel een 'zo zijn nou eenmaal de regels' want een computer kan regels wel toepassen, maar niet interpreteren. Denk daarbij aan KPN, T- Mobile en alle andere vergaand geautomatiseerde processen bij de 'bekend van Kassa' bedrijven.

Per komende maand gaat bijvoorbeeld al de papieren parkeervergunning de prullenbak in en wordt alles digitaal geregistreerd. De parkeerwachter scant het kenteken van de auto en weet meteen of die auto daar mag staan of niet. En in het laatste geval zou het zomaar kunnen dat de bekeuring sneller thuis is dan u. Ook de beweegbare palen gaan verdwijnen en worden vervangen door camera's die doen wat hierboven is beschreven, het automatisch controleren van het kenteken en het checken in een database. Bij het (per ongeluk?) nemen van een zijstraat krijgt u automatisch de rekening gepresenteerd. Vinden de toeristen vast ook leuk. Uiteraard kunnen alle benodigde vergunningen via internet aangevraagd worden.

Hierdoor komt er niet alleen steeds minder werk voor balieambtenaren maar ook voor de handhavers, en dat past prima in de bezuinigingsplannen. Maar voor deze 'Big Brother' actief kan worden moeten er nog wel wat juridische haken en ogen weggewerkt worden, en daarom voert Alkmaar al volop overleg met het Openbaar Ministerie.

Pin It