Het college van Langedijk maakte deze week bekend om zo snel mogelijk precario te willen gaan heffen. De gemeenteraad moet het besluit nog goedkeuren. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen stelt dat Langedijk inkomsten misloopt als dit niet gebeurt, omdat Langedijk zelf wel meebetaalt voor gemeenten die al precario heffen. Bovendien geldt dat hoe eerder Langedijk precarioheffing invoert, hoe langer de gemeente de tijd krijgt om het weer af te bouwen, mocht het heffen van precario in de toekomst afgeschaft worden.

Netbeheerder Liander heeft de kwestie aangekaart bij de rechtbank omdat volgens een overeenkomst uit 1996 Langedijk een precario zou mogen hebben, aldus Liander.

Het parlement heeft tot dusver nooit een wetsvoorstel ingediend om de omstreden precarioheffing op kabels en (gas)leidingen te beperken, maar er wordt al wel langere tijd gewerkt aan nieuwe wetgeving.

Als Langedijk precario gaat invoeren zullen inwoners van Alkmaar en Heerhugowaard daar 67 cent aan moeten meebetalen. Dit komt doordat Liander de precarioheffing niet mag doorberekenen aan alleen de inwoners van de gemeente die precario heft. Langedijk zelf zou volgend jaar twee miljoen vangen aan precario.

Pin It
Bekeken: 4919x
https://ee.itk.ac.id/data/