Het duurde ruim acht jaar, maar nu is er dan eindelijk groen licht voor de bouw van een nieuw tankstation aan de N244, tegenover hotel De Rijper Eilanden in De Rijp. De planning is volgens het NHD om het Shell station, met daarbij diverse faciliteiten, in oktober te openen.

Voor de bouw was een aanpassing van het bestemmingsplan nodig, nadat gemeente Graft-De Rijp de grond kocht van het Hoogheemraadschap. Het perceel was bedoeld als groenstrook. Een naastgelegen bedrijf dat zonnepanelen verkoopt maakte bezwaar. De ondernemer heeft een groen bedrijf op een A- en zichtlocatie.

De gemeente wilde doorzetten, aangezien het huidige tankstation van aanvrager Rik van den Bosch aan de Grafterbaan ligt, midden in De Rijp. Verhuizing naar bedrijventerrein De Volger zou niet alleen veel meer klandizie voor het familiebedrijf opleveren, de dorpskern is er ook bij gebaat: het tankstation verdwijnt uit het historische straatbeeld, er zal minder verkeer zijn en de zware tankwagens blijven weg. Toen De Rijp onder Alkmaar kwam te vallen veranderde deze zienswijze niet.

Het bedrijf in zonnepanelen bleef bezwaar maken tot aan de Raad van State toe, die uiteindelijk haar bezwaren afwees op 29 juli 2015.

Die uitspraak maakte de weg vrij voor de gemeente Alkmaar op de procedure op te starten voor het aanpassen van het bestemmingsplan en voor Van den Bosch om de benodigde vergunningen aan te vragen. Nu is de kogel na ruim acht jaar helemaal door de kerk.

Aan de Zuiddijk zal vanaf mei een tankstation verrijzen met een winkel, een bakkerij, wasboxen met drie wasstraten. In oktober moet het klaar zijn. De grond aan de Grafterbaan verkoopt Van den Bosch aan een vastgoedontwikkelaar. Die wil hier zeven koopwoningen bouwen die passen in het historische straatbeeld.

Pin It