Pak de gids Nederlandse Gemeenten er eens bij. Dan zie je dat Alkmaar de qua lasten de goedkoopste grote gemeente van Nederland is, en dat daar een bovengemiddeld goed en betaalbaar voorzieningenniveau tegenover staat. Van zwembad tot ijsbaan, van schouwburg tot filmhuis, het is er en er wordt grif gebruikt van gemaakt.

Niets meer aan doen, zou je zeggen. Afblijven. Net als van onze gemeentelijke vuilnismannen die er tegen de laagste afvalstoffenheffing van Nederland voor zorgen dat de stad er knap bij ligt. Maar daar denkt ons ondernemers college anders over. Daar waait een liberale wind. Heerst het heilig geloof dat ‘minder gemeente’ de stad vooruit helpt.  Inmiddels is fanatiek gestart met de uitverkoop van publieke voorzieningen. ‘Filmhuis? In de commerciële bioscoop draaien toch ook al films? Dicht dat ding. De op kosten van de Alkmaarders bij elkaar gespaarde schouwburg? Die  kan mooi worden verpatst aan commerciële partij. Wie weet kan een evenementenbureau er nog een paar centen aan verdienen.’

Daar waar onze stad de privatiserings- en verzelfstandiginggolf uit de jaren negentig met succes en positief resultaat heeft weten af  te slaan, en net nu iedereen in Nederland er achter is gekomen dat het op grote schaal verpatsen van publieke diensten in verreweg de meeste gevallen heeft geleidt tot een schraler aanbod tegen een hogere prijs in combinatie met een bedroevend lage service, gooit dit college onze publieke voorzieningen in de vrije verkoop.  

Wie wil weten waar dit toe kan leiden moet op internet eens een rondje maken langs de in de jaren tachtig geprivatiseerde zwembaden in het land.  Kijk eens hoeveel je er nog kunt vinden en wat er in dat geval met de prijs van de toegangskaartjes is gebeurd. Of kijk eens naar de gemeentelijke vuilnisophaaldiensten die in de jaren tachtig massaal zijn opgegaan in grote commerciële afvalreuzen.

Kijk eens hoe het er in die gemeenten nu soms uitziet op straat en wat er desalniettemin aan –fors hogere- afvalstoffenheffing wordt betaald. En kijk eens naar bijvoorbeeld de schouwburg in Almelo, die verkocht is aan Van der Valk. Leg het commerciële ‘middle of the road’ aanbod van deze schouwburg eens naast dat van onze Vest, waar ze naast dit aanbod –wat er natuurlijk ook moet zijn- nog zoveel meer te bieden hebben. Dan laat ik de voorgenomen sluiting van Provadja nog maar even buiten beschouwing. Heel Nederland  weet inmiddels: het liberale motto dat de markt alles beter en goedkoper kan is een sprookje. Nou ja, heel Nederland, op één stad na.

Gert-Jan Leerink

Pin It
Bekeken: 3065x
https://ee.itk.ac.id/data/