Alkmaar, 11 december 2010. Voor de mensen bij de hulpdiensten, de werknemers van Derco en eigenlijk veel Alkmaarders in het algemeen was 10 december een dag die niet heel snel vergeten zal worden. Voor de werknemers van Derco ging het mis toen een machine in één van de hallen oververhit raakte en in brand vloog. Het was toen een paar minuten voor zeven. Een uur daarna kan de brandweer het vuur niet langer beperken tot die ene hal en slaat het over naar de tweede hal waar rond acht uur een explosie plaatsvind die door de Alkmaar Centraal fotograaf wordt vastgelegd en ook op de voorpagina van de Alkmaarsche Courant prijkt:

Diverse korpsen uit de regio zijn het Alkmaarse korps dan al te hulp geschoten. De brandweer laat het vuur zijn gang gaan om er voor te zorgen dat de temperatuur zo hoog mogelijk blijft: eventuele schadelijke stoffen verbranden zo bij de hoogst mogelijke temperatuur en geven het minste overlast en leveren het minste gevaar op. De omliggende gebouwen worden nauwlettend in de gaten en nat gehouden. Rond kwart over negen gaat in Oudorp het luchtatalarm en worden inwoners van Oudorp geadviseerd ramen en deuren dicht te houden. De onrust in Oudorperpolder groeit wanneer onder andere een flat in de Waalstraat in de rookkolom komt te liggen en een aantal bewoners hun appartement verlaten vanwege de stank en roetdeeltjes:
derco_02
Inmiddels staan er op diverse plekken waaronder basisschool de Prinsenhof bussen opgesteld om de kinderen naar de Hoornse Vaart te vervoeren. Diverse verontruste ouders halen dan hun kinderen al van school. Ondertussen monitort en meet de brandweer samen met een politiehelikopter continu om eventueel snel te kunnen reageren op neerslaande rook of schadelijk stoffen.
derco_03
Om kwart voor twaalf begint het te regenen en slaat de rook neer in Oudorp, de kinderen worden alsnog naar de Hoornse Vaart gebracht en een half uur later besluit de brandweer om het vuur bij Derco 'neer te slaan'. Twaalfduizend liter water per minuut daalt neer op de vlammen waarmee het met het vuur redelijk snel gedaan is. Vanaf één uur kleurt de rook wit in plaats van zwart en keert de rust in de geteisterde Kaasstad langzaam terug. De brandweer is desondanks tot laat in de avond bezig geweest met nablussen. Hieronder nog een aantal foto's.
 
EXTRA FOTO'S
EXTRA FOTO'S 
derco_04
Hierboven: Binnen korte tijd was de wand van de eerste hal roodgloeiend. Een indrukwekkend schouwspel
 
derco_05
Hierboven: assistentie van korps Heerhugowaard
 
derco_06
Hierboven: direct na de explosie een drukte van belang op de porto om te checken of alle collega's zich wel melden
 
derco_07
Hierboven: de kinderen werden in Sporthal de Hoornse Vaart opgevangen.
Pin It