Groot feest! De Alkmaarse wijk Huiswaard bestaat 40 jaar. Er is een boek, er is een lied, er is een kleurwedstrijd, mijlpalen moet je vieren. Met de bouw van Huiswaard begon de grote 'uitleg van noord'. Alkmaar was net als Purmerend, Hoorn en Almere officieel bestempeld tot 'overloopgebied' van Amsterdam. Dus trokken nieuwe frisse bewoners nieuwe frisse wijken binnen waar ze in nieuwe frisse huizen een nieuw en fris leven hoopten op te bouwen. Joost Zwagerman situeerde er een mooie roman, de Buitenvrouw. Een beetje treurig maar toch ook vrolijk makend verhaal. Want wat een heerlijk idee dat je niet half weet wat er gebeurt achter al die keurige deuren. 'Sex in de vinexwijk' is misschien geen 'Sex in the city', maar daarom niet minder leuk.

Enfin. Onder burgemeester Roel de Wit, oud wethouder van Amsterdam, later Commissaris van de Koningin in Noord Holland transformeerde Alkmaar begin jaren zeventig dus binnen luttele jaren van ingeslapen provinciestad tot levendige slaapstad. Werken in het stedelijke Amsterdam combineren met ruim wonen in het provinciale groen, dat wat het idee. En dat iedereen daar gelukkig van zou worden. Of dat is gelukt? Huiswaard, zo zeggen de bewoners, is een prettige wijk om te wonen. Net als de andere wijken in Alkmaar noord. Prachtig groen ook. Er zou alleen wat meer te doen moeten zijn. Niet gek dus dat het huidige college een deel van de 'Zomer op het plein' activiteiten heeft verplaatst van het Canadaplein naar 'Noord'. Hoewel het wel een onsje meer had mogen zijn. Het gevaar van het door hogerhand splitsen van stedelijke evenementen is dat er versnippering optreedt. Eén keer 'iets' wordt al snel twee keer 'niets'. Als de levendigheid in Alkmaar Noord je echt wat waard is, schuif je het stadsdeel niet alleen wat kruimels toe, maar gooi je er echt wat geld tegen aan. Er wonen in Alkmaar Noord meer mensen dan in de hele stad Meppel.

Zelf heb ik altijd geroepen dat ik nooit in 'Noord' zou willen wonen. Niet 'stads' genoeg voor de stad, niet 'dorps' genoeg voor een dorp. Tot ik op een dag bij de Kotterstraat in een prachtig 'stads-dorp' belandde, het 'kruip door sluip door wijkje' met de 'Houtskeletwoningen van Bonnema. Hoe kan het, zo vroeg ik mij verbaasd af, dat dezelfde architect die een lelijk gebouw als het stadskantoor neerzet, dit prachtige houten kasteel heeft bedacht. Mocht ik ooit nog eens gaan verhuizen binnen Alkmaar, dan is het dus naar Alkmaar noord. De huizen stammen uit 1977. Als ik een beetje opschiet ben ik net op tijd voor het 40 jarig jubileum feest. Ik teken vast in op het boek.

Pin It
Bekeken: 2910x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/