Wooncorporatie Woonwaard wil het aantal woningen in het goedkope segment uitbreiden. De reden hiervoor is dat de betaalbaarheid van huurwoningen al enkele jaren onder druk staat. Om deze reden bevriest Woonwaard dit jaar de huren van ongeveer 45 procent van de 14.500 huizen die de wooncorporatie in bezit heeft. Ook worden huurblokken aan bijvoorbeeld de Coornhertkade in Alkmaar gerenoveerd in plaats van gesloopt en wil Woonwaard twaalf dure huurcomplexen in Alkmaar verkopen.

Wat betreft het bevriezen van de huur gaat het om woningen die de standaardhuur hebben bereikt. Dit is de huurprijs die Woonwaard heeft vastgesteld aan de hand van onder andere grootte, kwaliteit en leeftijd van de woning. Inflatie wordt bovendien niet in nieuwe huur verwerkt.

De huurders van de andere 55 procent krijgen een huurverhoging tot 2,1 procent voor hun kiezen. Die huren blijven daarmee nog net onder de standaardhuur. Ook van 200 woningen die Woonwaard heeft overgenomen van Ymere wordt de huur verlaagd tot de hoogte van standaardhuur. De huur van de andere voormalige woningen van Ymere stijgt met maximaal 2,1 procent. Door deze maatregelen komt 82 procent van de woningen van Woonwaard onder de huurtoeslaggrens terecht.

 

Pin It