Alkmaar, 23 september 2012. 100 jaar bestaat de club waar AZ vandaag op bezoek mocht. NAC uit Breda was de volgende tegenstander in de strijd om het Nederlandse kampioenschap. Er waren geen verrassingen in de basis-elf onder leiding  van Gertjan Verbeek. Het eerste kwartier had AZ al met 2 of 3 doelpunten voor kunnen staan, maar de  verdediging van NAC, met name sluitpost Ten Rouwelaar, wisten de kansen van Jozy Altidore en Roy Beerens uitstekend te keren. De eerste 15 minuten waren vooral voor AZ, die liet zien dat ze graag de punten mee naar huis wilden nemen. Pas in het tweede kwartier was de balans terug te vinden. NAC wist enkele kleine kansen te creëeren de aanvallen van AZ eerder te storen. Adam Maher won, in de 34e minuut, een rommelige situatie voor het doel van AZ. Uiteindelijk aan de andere kant gekomen kreeg het jonge AZ-talent twee keer de kans om het doel te raken.

De eerste ging voor langs, maar werd door een collega terug gespeeld. De tweede keer wist Maher de bal langs de keeper, en in het doel, te spelen. 0-1. Het doelpunt kwam op een moment dat NAC zich steeds meer en gevaarlijker voor het doel van AZ kwam. De teams hielden elkaar redelijk in stand in de volgende minuten, maar de stand bleef ongewijzigd tot de rust. 0-1. In de tweede helft had AZ het moeilijk. NAC wist steeds dichter bij het doel van AZ te komen en verdedigend werd er meer gevraagd van de Alkmaarders. Zolang het doelpuntenverschil zo klein bleef, zou NAC het gevoel hebben dat er kans was op punten. In de 67e minuut was het zover. Na een corner wist Kees Luijckx het laatste tikje om de bal over de doellijn te geven, nadat de bal, in de lucht, ongecontroleerd van de vuisten van doelman Esteban sprong. 1-1. Niet lang na de gelijkmaker, kon Jozy Altidore AZ weer op voorsprong brengen, maar de keeper was weer op tijd om de kans te keren. In de 73e minuut liet de jubilaris zien dat ze wilden winnen. Een schot van buiten het zestien metergebied van Sepp de Roover ging het net van AZ in. 2-1.

AZ had een nieuwe opdracht in de laatste 15 minuten. Ten eerste moest de achterstand weggewerkt worden, daarna zouden ze een voorsprong moeten realiseren om de belangrijke 3 punten mee naar Alkmaar te nemen. Om dit te bereiken werd Ruud Boymans in het veld gebracht om Ettiene Reijnen te vervangen. In eerste instantie werden de aanvallers met moeite bereikt. Zo tikten de minuten weg. Vanaf de 80e minuut wist AZ meer in het doelgebied van NAC te komen, maar de kansen werden gekeerd tot hoekschoppen waar de verdediging van NAC weinig moeite mee had. In de laatste fase werd het AZ vrijwel onmogelijk gemaakt om van de eigen helft te komen. NAC zette snel druk op de opbouw van AZ. Hierdoor kon NAC ook nog enkele kansen creëeren. Aan de stand werd niks mee gewijzgd, toen de scheidsrechter de wedstrijd affloot. AZ verloor en NAC bekroond haar jubileum met het eerste winst van het seizoen. 2-1. Door dit verlies zakt AZ naar de negende plaats in de eredivisie. Donderdag speelt AZ thuis tegen SC Veendam voor de  KNVB-beker. Zondag 30 september staat de volgende eredivisie wedstrijd gepland. AZ speelt dan thuis tegen RKC.

Bekeken: 1482x