Alkmaar, 30 september 2012. "Heeft het team weer vertrouwen gevonden?" Dat was de eerste vraag waarnaar het publiek in het AFAS-stadion het antwoord zoeken. In de eredivisie heeft AZ al te kampen gehad met enkele dompers, maar zouden ze er weer voluit voor kunnen gaan in het vervolg van de eredivisie na de ruime winst van afgelopen donderdag. Vandaag was RKC Waalkwijk de bezoekende tegenstander waar tegen het team van Gertjan Verbeek kan laten zien dat ze er weer met vol vertrouwen tegenaan gaan. Op papier ziet het er goed uit voor AZ. Het team speelde al 12 keer tegen RKC en won hier 10 wedstrijden van.
De aanvallende aspiraties van de Alkmaarders werd vroeg in de eerste helft meteen duidelijk. Nadat Jozy Altidore de eerste hoekschop had geregeld, kreeg Adam Maher de bal, speelde deze hoog naar Viktor Elm. De kon de bal het doel inkoppen. 1-0 in de 5e minuut. Het éénrichtingsverkeer, zoals gezien bij de wedstrijd van donderdag, lijkt weer van toepassing te zijn in het eerste kwartier van de eerste helft. In de 16e minuut wist RKC gevaarlijk te worden toen Cuco Martina een lange bal vanaf de middenlijn op Teddy Chevalier. Hij ving de bal goed op, omspeelde de vedediging en liet Esteban kansloos achter. 1-1. Een geweldige solo van Jozy Altidore, waarbij hij drie tegenstanders omspeelde, eindigde in de 24e minuut in het doel. Prachtig doelpunt van de Amerikaanse topscorer 2-1. Een bal tegen de hand veroorzaakte een vrije trap voor RKC net voor het penaltygebied. Rodney Sneijder mocht de vrije trap nemen, die in het doelgebied stil kwam te liggen. Van Mosselveld raakt de bal als laatste aan om deze in het doel te zien verdwijnen. In de 27e minuut was de stand 2-2. 4 doelpunten binnen een half uur; dat beloofde een spectaculaire wedstrijd te worden. In de 34e minuut werd Teddy Chevalier neergelegd door Nick Viergever. Ook ditmaal werd de bal dichtbij het zestienmeter-gebied, voor de vrije trap neergelegd. Wederom moecht Rodney Sneijder de vrije trap schieten. Deze ging recht op de AZ-keeper af. Esteban kon deze niet vasthouden, maar in tweede instantie bleef de bal veilig in de armen van de sluitpost van de Alkmaarders. Een gelijksoortige vrije trap kreeg AZ aan de andere kant van het veld. De bal werd enkele meters van het zestienmeter-gebied neergelegd. Adam Maher schoot een ongevaarlijk boogbal naar de keeper, die de bal naar ongevaarlijk gebied bokste. AZ bleef aanvallen en RKC kon reageren met counteracties die regelmatig eindigde in een vrije trap. Deze situaties maakten de RKC aanvallen gevaarlijk, maar in de eerste helft werd niet meer gescoord. De eerste helft eindigde met de stand 2-2.
Meteen in de eerste minuut van de tweede helft eindige een solo van Donny Gorter tegen de benen van Jeroen Zoet, de keeper van RKC.In de 48e minuut eindigde een kopbal van Enrico Drost, na een hoekschop, in het doel van AZ. Voor het eerst in de wedstrijd stond AZ achter. 2-3. De verdediging van AZ werd menigmaal op de proef gesteld door RKC in het eerste kwartier van de tweede helft. RKC leek niet besloten te hebben om de voorsprong te verdedigen, maar juist uit te breiden. Pas in de 70e minuut leek AZ weer van de schrik bekomen, nadat Johann Berg Gudmundsson een gevaarlijk shot vanaf 20 meter afvuurde op het doel van RKC. De bal ging naast. RKC liet AZ het spel maken en loerde steeds op de counter. Dit bleek lange tijd effectief, want de voorsprong bleef op het scorebord staan. In de 77e miunuut wist Jozy Altidore de keeper te passeren, maar de Amerikaan stond buitenspel. In de 81e minuut kreeg Viktor Elm een kans, nadat Jozy Altidore de bal doorkopte, maar de AZ-er botste tegen de keeper van de bezoekers aan. In de 86e minuut legde Jozy Altidore een bal in het zestiemeter-gebied terug op Adam Maher. Maher wist de bal in de in het doel te schieten. 3-3. Een spannende slotfase volgde. AZ was weer wakker en creëerde kans op kans. Helaas kwam er geen wijzging meer in de stand. De wedstrijd eindigde 3-3.
Door dit gelijkspel blijft AZ in de middelste regionen van de eredivisie.
De volgende wedstrijd van de Alkmaarders is op zondag 7 oktober in Enschede tegen FC Twente.

Bekeken: 1633x