Het college van Alkmaar heeft donderdagavond laat bij de raadsvergadering een oplossing aangedragen om de toeristenbelasting aanvaardbaar te maken. Het aanvankelijke voorstel was om toeristen 2,50 euro per persoon per nacht te laten betalen voor een hotelovernachting, en 1,15 euro voor een campingovernachting. Zowel horecaondernemers als oppositieleden vonden deze bedragen te hoog. Dinsdag was tijdens de commissievergadering al duidelijk geworden dat het bedrag om die reden misschien naar beneden zou moeten worden bijgesteld.

Nu stelt het college voor om een hotelovernachting 2,30 euro te laten kosten. Bovendien hoeft voor kinderen onder de achttien jaar geen belasting te worden betaald. Hiermee rekent Alkmaar volgens wethouder Victor Kloos een mooi gemiddeld bedrag vergeleken met andere steden.

Het voorstel werd uiteindelijk door de raad geaccepteerd, maar niet voordat de oppositie het college flink duidelijk had gemaakt dat ze lichtelijk waren geïrriteerd door het feit dat het college hen er niet van tevoren van op de hoogte had gebracht. Leefbaar Alkmaar-fractielid John Hagens had namelijk twee moties willen indienen waarvoor hij veel uitzoekwerk had moeten doen. Die voorbereiding bleek voor niets te zijn geweest.

Daarbij kon het college nog niet helemaal duidelijk maken hoeveel het voorstel zou gaan kosten. D66-lid René de Boer noemde anderhalve ton, maar kon niet zeggen waarop dat bedrag was gebaseerd. Ook voerde de Mohammed Nahib van de PvdA nog aan dat de invoering van toeristenbelasting ondanks het lagere bedrag nog niet eerlijk is tegenover Schermer en Graft-De Rijp, waar toeristen al jaren toeristenbelasting betalen, maar slechts 0,90 respectievelijk 1,32 euro. Het mocht niet baten: die toeristenbelasting in 2017 komt er sowieso en is volgens het college een heel redelijk bedrag.

Pin It
Bekeken: 3505x