Alkmaar, 7 oktober 2012. Het voordeel van het spelen van de laatste wedstrijd op de zondag in de eredivisie, is het feit dat al duidelijk is wat de andere teams hebben gedaan. Vandaag was zo´n wedstrijd; bij winst kon AZ klimmen tot de zesde positie en de achterstand op de top verkelinen tot 6 punten. Voor FC Twente, de tegenstander van vandaag, gold gewoon winnen, want dan kon het team uitlopen op de achtervolgers, want de Twentenaren stonden nog voor de wedstrijd eerste in de eredivisie. De wedstrijd werd gespeeld in de Grolsch Veste, het stadion van Twente.
In het eerste kwartier was balbezit vooral voor AZ, die zich aanvallend manifesteerde. Dit resulteerde in een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van Nikolay Mihaylov, de keeper van FC Twente. op de momenten dat FC Twente gevaarlijk was, kon de defensie van AZ, soms met moeite, de aanval keren. De teams hielden elkaar goed in bealans in de beginfase van de wedstrijd. De score werd, in de 20e minuut, geopend door nacer Chadli, die een voorzet van Edson Braafheid hard in het net schoot. 1-0. Het spel van AZ veranderde niet. Het team bleef aanvallen en kon een paar keer dicht bij de gelijkmaker komen. Ook Twente liet het er niet bij zitten en samen zorgden ze voor een vermakelijk verloop van de wedstrijd. Beide teams konden de score niet meer veranderen in de eerste helft.
In het begin van de tweede helft kregen AZ-spelers Adam Maher en Jozy Altidore beide een Rode kaart. Maher, omdat hij een speler van Twente natrapte en Altodire, omdat hij lang had staan reclameren bij de scheidsrechter. Vanaf dat moment speelde het team van Gertjan Verbeek met 9 man tegen 11 van Twente. In de 60e minuut kreeg Twente een penalty. Deze werd verzilverd door Dusan Tadic. 2-0. In de 62e minuut werd de voorsprong uitgebreid door Luc Castaignos, na het benutten van een voorzet van de rechterkant. 3-0. Doordat AZ met twee man minder speelde, moesten ze veel verdedigen en loeren op de counter, maar het was vooral Twente die het spel dicteerde. Het resulteerde niet meer in doelpunten. De scheidsrechter floot af bij de stand 3-0.
Door dit verlies staat AZ op de 11e plaats in de eredivisie. De volgende wedstrijd is op 20 oktober tegen NEC in het Alkmaarse AFAS Stadion.

Bekeken: 1521x