Alkmaar, 29 oktober 2012. In het conceptregeerakkoord van de VVD en de PvdA werd bekend gemaakt dat gemeenten met minder dan 100.000 inwoners moeten gaan fuseren. Dit heeft gevolgen voor bijna alle gemeenten, want er zijn er nu maar 25 van de 415 die hieraan voldoen. Het hoeft voor Alkmaar geen directe gevolgen te hebben, gezien de fusie op 1 januari 2015 met Graft-De Rijp en Schermer. Op 1 januari 2012 telde Alkmaar namelijk 94.281 inwoners, Graft-De Rijp 6.444, en Schermer 5.465. Maar omliggende gemeenten zullen, als het akkoord er komt, ook samen moeten klonteren. Daarmee zal een oude, maar niet uitvoerige discussie nieuw leven ingeblazen worden.

In maart en april 2008 werd ter oriëntatie gesproken over een fusie met Heerhugowaard (52.500 inwoners) en eventueel andere omliggende gemeenten. Geïnterviewde partijleden van OPA, VVD, PvdA en het inmiddels opgedoekte Liberale Kracht zagen fusie toen niet zitten. Men was tevreden over het aantal inwoners, en het samenwerkingsverband HAL (Heerhugowaard-Alkmaar-Langedijk) bood voldoende mogelijkheden. Een optie zou zijn om Heerhugowaard met Langedijk en Bergen samen te laten smelten. Heiloo zou met zijn 22.600 inwoners ook ergens bij moeten gaan horen. Buur Alkmaar lijkt dan het meest voor de hand liggend. Een andere optie voor Heiloo is samengaan met Castricum en Beverwijk. Het hele gebied zal dan net geen 100.000 inwoners tellen. 

Een ander onderdeel van het conceptregeerakkoord is het samenvoegen van alle provincies tot vijf landsdelen. Noord-Holland zal met Flevoland en Utrecht een geheel moeten vormen. De Noordoostpolder zou bij het oosten van het land ingedeeld kunnen worden. De Tweede Kamerfracties worden aanstaande maandagochtend geïnformeerd over het conceptregeerakkoord.

Pin It
Bekeken: 1239x