Alkmaar, 31 oktober 2012.De Grote Sint Laurenskerk is het grootste en drukst bezochte monument van Alkmaar. Sinds dit jaar is de kerk de hele zomer en daarnaast een groot aantal weekends gratis toegankelijk. Wekelijks stromen duizenden bezoekers de kerk binnen: in 2012 werden al meer dan 70.000 geïnteresseerden geteld. Veel van die bezoekers blijven echter maar kort in de kerk, omdat ze niet goed weten wat er in de kerk is te zien. Hier heeft de gemeente een masterplan voor opgesteld. Zij heeft directe bemoeienis met de kerk, omdat de exploitatie nu is ondergebracht bij Theater De Vest. De gemeente wil de kerk vaak openstellen voor gratis bezoek en culturele activiteitenmeer om het tot 'de huiskamer' van de gemeente Alkmaar maken.

Bureau Opera uit Amsterdam heeft een ontwerp gemaakt voor de educatieve inrichting van Grote Sint Laurenskerk. Projecties op de wanden vertellen het verhaal van de kerk. Vrijstaande schermen laten de bezoeker zien hoe het interieur er in de tijd van Saenredam uitzag. De bezoeker krijgt zo een idee van de tijd voor de reformatie. Natuurlijk is er ook aandacht voor de beide orgels, de gewelfschildering 'het Laatste Oordeel" en het Alkmaarse Bloedwonder. Het masterplan geeft ook oplossingen voor een betere opslag voor rommel en voor de verouderde verwarming.

Cultuurwethouder Anjo van de Ven (OPA): 'Dit jaar was de kerk bijna een half jaar open, waar meer bezoekers dan ooit in een zomer op af zijn gekomen. Die bezoekers hebben nu vaak geen idee van de vele schatten die de kerk bezit. De gewelfschildering 'het Laatste Oordeel', de historische orgels en de grote hoeveelheid aanwezige historische voorwerpen blijven onzichtbaar omdat ze nu nog nergens worden toegelicht. En dat is jammer. Met het ontwerp van Opera komt daar verandering in en kan de Grote Sint Laurenskerk de bezoekers het verhaal vertellen van haar rijke geschiedenis.' Het college vraagt aan de gemeenteraad akkoord te gaan met een voorbereidingskrediet van €100.000,-.

Pin It
Bekeken: 1592x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/