Alkmaar, 6 november 2012. Op maandagmiddag kwam de Alkmaarse Raad bijeen om de begroting voor de komende jaren te bespreken. Met een gedoneerde hamer startte burgemeester Bruinooge de sessie, die in het teken stond van bezuinigingen. Tot 2016 moet er voor 33,5 miljoen euro gekort worden. Een deel van is dit jaar al doorgevoerd, in 2013 moet daar 13,5 miljoen bijkomen. Wat overeind bleef was dat de Alkmaarder hiervoor geen extra belasting moet gaan betalen. De gemeente zal de laagste woonlasten van het land blijven houden. Daarnaast is invoering van toeristenbelasting van de baan. Maar er zal gesneden worden in steun en dat gaan instanties merken. De inleiding van het begrotingsvoorstel kopte 'Lage woonlasten + bezuinigingen + impulsen = Begroting 2013.' De coalitie bedoelt hiermee dat het handje ophouden een beetje verleden tijd wordt. Wil men wat, zal men er wat voor moeten doen.

De grote lijnen van het plan leken brede steun te krijgen. De schoten kwamen met name van de PvdA en Leefbaar Alkmaar. Men zag geen dekking voor het plan. Fractievoorzitter Heerema (VVD) gaf aan dat dit alleen de extra's betrof: de basis was solide. PvdA, LA en CDA zagen geen rekenschap met onzekere factoren. Een nationaal onderzoek wees uit dat fusies juist hogere kosten opleveren, geen besparingen. OPA en VVD stelden dat dit alleen gedwongen fusies betreft. En YXIE dook weer op, met haar schadeclaim van 13,5 miljoen euro, maar dit bracht voornamelijk amusement in de raadzaal.

Dat het mes gaat in cultuur, (mantel)zorg en voorzieningen voor sociaal-maatschappelijk zwakkeren, kreeg bredere kritiek. Leefbaar Alkmaar en de PvdA waren wederom fel. Iets wat overigens niet helemaal strookt met 'geen dekking zien'. De kritiek op de salarissen van externe adviseurs kwam eveneens uit meerdere hoeken. Ook D66 zag niet hoe een interim directeur met twee dagen per week werken zo'n 326.000 euro kan verdienen op jaarbasis, hoe goed hij zijn werk ook zou doen. Een andere externe krijgt omgerekend 1400 euro per dag. Enigszins luchtig kwam Bolte (LA) met het idee voor een 'Bruinooge Norm'. 

Op woensdag komen de politici weer bij elkaar om knopen door te hakken.

Pin It
Bekeken: 1657x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/