Alkmaar, 9 november 2012. Op donderdag 8 november 2012 is de overheid gestart met een nieuw aanvullend alarmmiddel. Met NL-Alert kunnen mensen in de directe omgeving van een (dreigende) ramp gewaarschuwd worden door een tekstbericht op de mobiele telefoon. In het bericht staat precies wat er is gebeurd en hoe men het beste kan handelen. Nl-Alert maakt gebruik van cell broadcast, een techniek die standaard ingebouwd is in de meeste mobiele telefoons. De eigenaar van de telefoon hoeft deze functie alleen maar aan te zetten. Op het moment dat er een ramp of crisissituatie plaatsvindt, kan de regionale overheid een korte tekstboodschap versturen naar iedereen die zich dan in het betreffende gebied bevindt.

Nederland is één van de eerste landen ter wereld die dit soort waarschuwingen naar mobiele telefoons versturen. NL-Alert is te vergelijken met sms-berichten, maar wordt direct vanaf de zendmasten van de mobiele aanbieders verstuurd naar alle telefoons die zich op dat moment in een bepaald gebied bevinden. Omdat deze manier van verzenden geen last heeft van eventuele drukte op het netwerk, is dit alarmmiddel stabieler en betrouwbaarder dan sms. Het ontvangen van berichten is gratis en de overheid kan niet zien naar wie de berichten verstuurd zijn.

Een NL-Alert is altijd op dezelfde manier opgebouwd en begint met 'NL-Alert'. Daarna volgt informatie over de locatie, de aard en de ernst van de situatie, de persoonlijke risico's voor de ontvanger en wat deze kan doen om zichzelf in veiligheid te brengen. Bijvoorbeeld: NL-Alert 10-06-2012 13.05 u: Grote brand duingebied Windstil. Verlaat duingebied en Duinwijk via toegangswegen of de stranden. Opvang in sporthal Arkendonk.

Op de website van NL-Alert staat beschreven welke mobiele telefoons geschikt zijn, en hoe deze op de service in te stellen.

Pin It
Bekeken: 1366x
https://ee.itk.ac.id/data/