Alkmaar, 12 november 2012. Terwijl de meeste aandacht uitging naar Koedijker Koen Verweij, zeker gezien de gebeurtenissen afgelopen weekend, was er nog iemand uit Alkmaar actief op het NK Afstanden, zei het in een iets bescheidener voetlicht. De 18-jarige Jade van der Molen zit nu voor het tweede jaar in Jong Oranje en maakte voor het eerst haar opwachting bij het NK bij de senioren. Ze mocht op de 3000 meter meteen als eerste van start. Die extra druk deerde haar echter niet en met een verbetering van ruim anderhalve seconde schaatste zij naar een nieuw persoonlijk van 4.17,00 min. 

Van der Molen finishte als 18e van de 20, maar dat is niet zo raar in dit hoogontwikkelde schaatsland. Met haar leeftijd ging het vooral om ervaring opdoen en aan grote evenementen snuffelen. De Alkmaarse heeft dan ook genoten van de hele ervaring. Ze was tevens in haar nopjes met haar persoonlijk record, al zo vroeg in het seizoen.

Gezien Van der Molen's leeftijd ligt het grootste deel van haar carrière nog voor haar en is er nog veel groei mogelijk. In maart kon nog ze tevreden terugkijken op een seizoen met goud en zilver brons op het NK afstanden voor junioren A. Helaas miste ze eerder op het NK allround nipt het WK Junioren in het verre Obihiro in Japan. Maar dit jaar is het schaatstalent nog steeds juniore, dus kan ze opnieuw gaan voor de internationale juniorenwedstrijden, zoals de Wereld Cup Junioren Finale in Collalbo, Italië.

Pin It
Bekeken: 870x