Alkmaar, 21 november 2012. Woensdagochtend presenteerde de gemeente het definitieve plan voor het Zeswielentracé. Het is een doorbraak in een proces dat al sinds 1997 bestaat. De keuze is gevallen op de goedkoopste aanpassing. Er zal een fietspad voor beide richtingen aangelegd worden aan de zijde van de woningen. De details moeten door de raad en belanghebbenden, waaronder het Hoogheemraadschap, nog uitgewerkt worden, maar aan de onzekerheid voor de betrokken bewoners komt nu definitief een einde.

Het fietspad zal enerzijds uitkomen op de Rekerdijk en anderzijds voorlopig op de bestaande oversteekplaats nabij de rotonde van de Hertog Aalbrechtstraat. Hiervoor zal de sloot die er ligt wat versmald moeten worden. "Andere mogelijkheden waren de aanleg van een fietspad voor tweerichtingsverkeer langs het water, en de aanleg van twee fietsstroken aan beide kanten van de weg. Maar beide opties bleken duurder te zijn," zo lichtte verantwoordelijk wethouder Jan Nagengast toe. "Er is ook onderzocht of autoverkeer om te leiden was door aangepaste bewegwijzering, maar dit bleek weinig effect te hebben." De kosten zijn geraamd op 1,65 miljoen euro. De gemeente kan subsidie krijgen van de provincie. Lukt dit, dan moet de aanbesteding vóór 1 november 2013 rond zijn.

Dat er nu schot in de zaak Zeswielentracé zit, heeft te maken met diverse factoren. Er was veel tijd gestoken in het plannen van een weg langs het spoor, omdat dit een aanzienlijke ingreep betekende. Grond moest gekocht worden van bewoners. "Daarnaast moest er rekening gehouden worden met milieuvoorschriften. Geluidsoverlast moest voorkomen worden, maar het plaatsen van een geluidsscherm zou het uitzicht voor de bewoners flink beïnvloeden." aldus Nagengast. Maar uiteindelijk kon het idee de prullenbak in. De kosten van 8,8 miljoen euro moesten voor 5,5 miljoen komen vanuit Overstad. Deze pot verdween met het stopzetten van samenwerking met de ontwikkelaar.

Over het vrijgekomen geld hoeft men ook al niet meer na te denken. Dit zal deels naar het Bestevaertracé gaan, een andere weg met obstakels in de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid.

Afbeelding 1: schets geleverd door de gemeente. Afbeelding 2: een vergelijkbare optie die al eerder op tafel lag.

zeswielen schets

 

zeswielen oud

Pin It
Bekeken: 1119x