GroenLinks Alkmaar pleit voor meer bouw van betaalbare huurwoningen, vanwege het oplopende tekort. Daarom organiseert de fractie woensdag 1 juni, in het IJkgebouw in het Victoriepark, een bijeenkomst waarin de behoefte en de financiële opties door deskundigen wordt belicht, waaronder gemeenteraadsleden en corporatiemensen. Iedereen is welkom.

De vraag naar betaalbare huurwoningen in Noord-Kennemerland is in 2015 flink gegroeid. De wachttijd liep op van 4,6 naar 5,2 jaar, blijkt uit een deze week verschenen SVNK-rapport. Het aanbod van sociale verhuur bleef gelijk, maar het aantal reacties nam 14% toe.

Vooral door huurverhoging en verkoop nam het aandeel betaalbare woningen af, terwijl de vraag aanzienlijk groeide, vooral door een toename van lage inkomens. Vanaf 2012 daalde het inkomen van huurders met gemiddeld 9%. Van de vrijgekomen huurwoningen in de regio is vorig jaar liefst 56% toegewezen aan minima. Ook de toename van het aantal flexwerkers die geen hypotheek kunnen krijgen en de huisvesting van vluchtelingen verhoogt de druk.

De cijfers voor Noord-Kennemerland komen overeen met het landelijke beeld. Landelijk zijn er nu een half miljoen betaalbare huurwoningen minder dan vier jaar geleden. 

Inmiddels maken meerdere gemeenten samen met woningcorporaties plannen voor de bouw van extra huurwoningen en GroenLinks Alkmaar ziet dat ook graag in deze regio gebeuren en zal dit tijdens de bijeenkomst benadrukken.

Inloop voor de bijeenkomst in het IJkgebouw is vanaf 19.30 uur en de bijeenkomst start om 19.45 uur. Aanmelden kan via de alkmaar.groenlinks.nl.

Pin It
Bekeken: 4154x
https://ee.itk.ac.id/data/