Alkmaar, 29 november 2012. Vanochtend heeft wethouder Anjo van de Ven (OPA) twee gedenkstenen onthuld. Eén gedenksteen toont een reliëf dat herinnert aan de strijd van de Alkmaarders tegen de Spanjaarden in 1573. Wie het Stedelijk Museum eens bezocht heeft, zal het tafereel zeker herkennen. De tweede gedenksteen toont, eveneens in reliëf, het silhouet van het gehurkte skelet dat tijdens de archeologische opgravingen exact op die plaats gevonden is. Onderzoek wees uit dat het daar tussen 50v.Chr. en 90n.Chr begraven is. Van de Ven haalde ook een Alkmaarse vlag van een informatiepaneel af. Hierop staat een korte uitleg over de opgravingen die in 2010 op de Paardenmarkt gedaan zijn, en dat de bestrating weergeeft wat er toen aangetroffen werd.

Wethouder Van de Ven sprak voor de ceremonie plaatsvond in het pand van Schenkeveld Advocaten de belangstellenden toe. Ze onderstreepte het belang van het verzet en de overwinning op de Spanjaarden in de Alkmaarse historie. Ook de gevolgen ervan haalde ze aan. Na de overwinning kon de stad zich op cultureel en economisch vlak namelijk sterk ontwikkelen. Vanzelfsprekend sprak ze nog over de archeologische vondsten en wees op de bescheiden tentoonstelling die in de lobby van het advocatenkantoor te zien is.

Foto's: Onthulling van gedenksteen voor het Alkmaars Verzet, en onthulling van het informatiebord.

paardemarkt onthulling1

 

Pin It
Bekeken: 1547x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/