Alkmaar, 30 november 2012. De Huiswaarderweg is in de afgelopen periode voorzien van energiezuinige verlichting. Daarnaast wordt de verlichting 's nachts tot 70 procent gedimd, om extra energie te besparen. In totaal levert dit een besparing van 35 procent per jaar op. De nieuwe verlichting bestaat uit armaturen met een veel hoger rendement en ze hebben een veel langere levensduur. Zo gaan ze vier keer langer mee dan de oude lampen. Dit zorgt ook voor minder overlast voor de weggebruikers, ze hoeven nog maar één keer in de tien jaar te worden vervangen. Wethouder Duurzaamheid en Bereikbaarheid, Jan Nagengast (CDA): 'Het dimmen van verlichting is belangrijk; dit willen we op steeds meer plekken in Alkmaar gaan toepassen. Dit bespaart veel energie en zorgt voor minder lichtvervuiling in de nachtelijke uren.'

Alkmaar heeft in 2010 het ' Beleidsplan openbare verlichting' goedgekeurd. Het beleidsplan zet in op duurzaamheid, energiebesparing en (sociale) veiligheid. Dit houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van duurzame en milieuvriendelijke materialen zoals energiezuinige verlichting en masten die niet geschilderd hoeven te worden. Deze maatregelen passen ook goed binnen het Alkmaars Energieprogramma. Dit programma bevat een aantal stevige doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan onder meer om auto´s op groen gas, isoleren van woningen en het aansluiten van huizen op het Warmtenet en wind- en zonne-energie.

In verschillende woonwijken van Alkmaar is al een start gemaakt met het vervangen van de lampen van de openbare verlichting. Hierbij worden de oude 'gele' lampen vervangen door wittere lampen. Wit licht verhoogt namelijk de zichtbaarheid en vergroot de mogelijkheid om op afstand kleuren en gezichten te herkennen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de sociale veiligheid in de wijk wordt vergroot. 

Pin It
Bekeken: 964x