Alkmaar, 3 december 2012. Het Noord Nederlands Toneel komt al jaren in Alkmaar, maar was hier nog niet eerder te zien met een komedie. Dat gaat veranderen met de toegankelijke komedie Don Juan, waarmee het gezelschap op dinsdag 11 december in de Grote Zaal van Theater De Vest te zien zal zijn. Don Juan is de sympathieke schurk uit de scherpe komedie van Molière. Hij is de hartverwarmende vrijbuiter die regels overtreedt en onstuitbaar van de ene liefdesverovering naar de andere snelt. Niet om de liefde, maar om de verovering. Hij steekt de draak met de burgerlijke, valse moraal en dat stuit natuurlijk op weerstand.

De tekst van Don Juan komt van toneel- en scenarioschrijver Nathan Vecht (1977). Naast toneelstukken voor theaterfestival De Parade en Theater Bellevue, levert hij tekstbijdragen voor het satirisch televisieprogramma Koefnoen en werkt hij in opdracht van IDTV aan zijn eerste speelfilm. Zijn werk haalde de shortlists van de Stuckemarkt van het Theatertreffen in Berlijn en het Hot Ink Festival in New York en is uitgegeven door International Theatre & Film Books en De Nieuwe Toneelbibliotheek. Don Juan is Vechts eerste tekst voor een landelijk repertoiregezelschap.

De cast, bestaande uit ondermeer Peter Vandemeulebroecke, Ko van den Bosch, Malou Gorter, Bart Rijnink en Meral Polat vrijbuit een paar uur met Don Juan mee. De groep maakt het stuk tot een bewegelijk feest, een komedie met zijn onstuitbare levenslust als motor. Leef het leven in al zijn mogelijkheden.

Met ingang van 2013 is het Noord Nederlands Toneel door de Raad voor Cultuur benoemd tot één van de vier grote, rijksgesubsidieerde theatergezelschappen van Nederland. Deze benoeming gaat gepaard met een aangepaste artistieke koers van het gezelschap, waarmee het met de voorstelling Don Juan een eerste aftrap doet. Het NNT nodigt vanaf nu ieder seizoen een gastregisseur uit om één van de twee grote zaalvoorstellingen te maken. Daarnaast brengt het gezelschap ieder seizoen één komedie met een bite en één tragedie met een twist. Don Juan is daarmee de eerste komedie van het NNT voor de grote zaal.

Don Juan_HR_persfoto3_-_foto_R.Boxem8487

Pin It
Bekeken: 2031x
https://ee.itk.ac.id/data/