Alkmaar, 19 januari 2013. Na bijna een maand rust, vanwege de winterstop, mocht AZ vanavond weer een wedstrijd voor de Eredivisie spelen. In eigen huis begroette de Alkmaarse Elf Vitesse uit Arnhem. Vitesse stond, bij aanvang van de wedstrijd, op de vijfde plek in de competitie en AZ wil graag omhoog vanaf de twaalfde. De ogen waren met name gericht op Adam Maher, voor wie een transfer naar PSV besproken wordt. In het stadion was het koud; de wedstrijd zou enige warmte moeten brengen.
Beide teams begonnen rustig aan de wedstrijd, vooral Vitesse, want het aanvallen kwam van het team van Gertjan Verbeek. In de eerst elf minuten speelde de teams vooral op de helft van Vitesse, waarbij AZ enkele kansen van Roy Beerens, Johann Berg Gudmundsson en Markus Hernriksen kreeg. De laatste kans verdween wal in het doel, maar er was al gefloten voor buitenspel. In verdedigende situaties speelde AZ afwachtend en stonden de spelers snel op hun plaats bij balverlies. Dit kon niet voorkomen dat Vitesse in de 16e minuut een goede kans kreeg in het doelgebied. Patrick van Aanholt schoot de bal hard naast het doel van Esteban. In de 20e minuut resulteerde een foutje in de opbouw van Vitesse in een snelle counteraanval van AZ. Jozy Altidore moest net te veel tijd nemen voor het schot, waardoor hij de bal tegen een verdediger aan schoot. AZ bleef aandringen bij het doel van Vitesse. De gasten maakten enkele fouten bij het uitverdedigen en AZ kon hier van profiteren; jammergenoeg niet met een doelpunt. De eerste helft eindigde met een schot van Jonathan Reis op het doel van AZ, maar deze was makkelijk te pakken door Esteban. Niet lang daarna werd er afgefloten met de ruststand 0-0.
In de eerste minuut van de tweede helft kwam Roy Beerens alleen voor de keeper van Vitesse, Piet Velthuizen, te staan. Beerens probeerde de keepet te omspelen, maar deze duikt voor de bal en tikt de aanvaller aan. Beerens bleef op de been, maar de verdediging van Vitesse had hem al ingehaald, waardoor het onmogelijk werd gemaakt om een doelpunt te scoren. Grote kans, maar 0-0. In de 55e minuut kwam Johann Berg Gudmundsson de lange bal van Nick Viergever voor het doel van Vitesse plaatsen. Jozy Altidore kon deze in het doel koppen en de voorsprong realiseren. 1-0. In de 58e miinuut werd een schot van Markus Henriksen net van de doellijn gehaald. In de 62e minuut gad Johann Berg Gudmundsson wederom een voorzet. Ditmaal ging de bal naar Roy Beerens die de bal langs de keeper het doel in kreeg. 2-0. In de 64e mnuut kon Donny Gorter de bal voorzetten. Wederom met een kopbal kon Jozy Altidore de bal in het net werken. 3-0. De Alkmaarders bleven op zoek naar de volgende treffer, maar Vitesse kwam ook enkele malen bij het doelgebied van AZ. Gevaarlijk werd het niet. In de 77e minuut kon Jozy Altidore zijn hattrick voltooien. Wederom na een voorzet van Johann Berg Gudmundsson. De Amerikaanse spits begaf zich in het doelgebied van Vitesse tussen enkele verdedigers. De lage voorzet kwam op zin borst terecht en kon vrij schieten. 4-0. Niet veel later kwam Adam Maher goed door, maar werd gestuit in het doelgebied. Er werd niet gefloten voor een strafschop. AZ was los en het publiek deed duidelijk mee. In de 81e minuut deed Vitesse nog iets terug toen Gael Kakuta door de verdediging sneed en scoorde. 4-1. In de laatste minuten kreeg zowaar Esteban nog de kans om warm te worden toen Vitesse enkele kansen op het doel van AZ kreeg. Bij het laatste fluitsignaal was de eindstand 4-1.
Door deze overwinning stijgt AZ naar de elfde plaats in de Eredivisie, maar kan nog ingehaald worden door FC Groningen, die nog een wedstrijd moet spelen. Vrijdag 25 januari gaat AZ op bezoek in Venlo om tegen VVV te spelen.

Bekeken: 1137x