Alkmaar, 21 maart 2013. Op maandag 25 maart keren twee meesterwerken van Maarten van Heemskerck (1498-1574) terug naar Stedelijk Museum Alkmaar. Tijdens een algemene controle in 2010 van de schilderijen op zaal bleken de twee topstukken in zeer slechte conditie te verkeren. Het betreft portretten uit circa 1540 van het steenrijke en invloedrijke Alkmaarse echtpaar Willem van Oudshoorn van Sonnevelt en Wilhelmina Paling. De stukken krijgen een prominente plek in de nieuwe vaste opstelling De Gouden Eeuw van Alkmaar.De portretten van Van Meemskerck waren na eeuwen van 'gestapelde' eerdere behandelingen aan restauratie toe. Twee jaar is Haarlemse restauratieatelier Boeijink & Boekel bezig geweest.De voorstellingen zijn opgeschoond en opnieuw opgebouwd. De stichting Provenhuis Paling en Van Foreest is nog altijd de formele eigenaar en sponsorde de restauratie, samen met Stichting Victor Heiloo.

Van Heemskerck werkte in de jaren 1538-1542 aan het altaarstuk voor de Grote of Sint Laurenskerk. Uit die tijd stammen de portretten ook en het zijn de enige bewaard gebleven zelfstandige monumentale pendantportretten. In 1875 zijn ze ter gelegenheid van de opening van Stedelijk Museum Alkmaar permanent in bruikleen gegeven, samen met andere werken van het Provenhuis. De portretten namen een belangrijke plaats in de tentoonstelling van de Noord-Nederlandse kunst uit de periode 1525-1580, die in 1986 onder de titel 'Kunst voor de beeldenstorm' te zien was in het Amsterdamse Rijksmuseum.

 

Pin It
Bekeken: 1685x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/