Alkmaar, 26 april 2013. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de bedrijfsonderdelen Belastingen, Parkeren, Stadswerk, Stedelijk Museum Alkmaar, Theater De Vest per 1 januari 2014 extern te verzelfstandigen. Hiermee zijn 224 arbeidsplaatsen gemoeid. Voorstellen hiervoor voor worden ter besluitvorming in juni aangeboden aan de gemeenteraad. Voor het eveneens per 1 januari 2014 te verzelfstandigen Sportbedrijf biedt het college later voorstellen aan de raad aan. De verzelfstandiging vloeit voort uit 'De Doorbraak', de reorganisatie waarmee de gemeente zich omvormt tot een klantgerichte netwerkorganisatie. De verzelfstandigde onderdelen worden publieke organisaties die werken voor de gemeente Alkmaar.

Wethouder Financiën, Peter de Baat (VVD): 'De verzelfstandiging van de verschillende bedrijfsonderdelen vindt plaats om de gemeentelijke organisatie compacter, slagvaardiger en meer doortastend te laten worden. Inwoners, ondernemingen en instellingen komen als klant veel centraler te staan. In alle gevallen blijft de gemeente eigenaar, opdrachtgever en beleidsmaker. De structurele besparing van ca. € 1 miljoen per jaar telt mee in de bezuinigingen'. Op 13 juni wordt de definitieve beslissing over de verzelfstandiging van de bedrijfsonderdelen genomen door de gemeenteraad.

Voor de afdeling Belastingen (23 fte) is het voornemen om zich aan te sluiten bij de Gemeenschappelijke regeling Cocensus. Alkmaar treedt gezamenlijk met de gemeenten Bergen, Langedijk, Graft – De Rijp, Schermer en Heerhugowaard toe tot deze regeling. De intentieovereenkomst hiertoe is begin april al ondertekend. Voor Parkeren (8 fte) wordt voorgesteld zich vanaf 2014 aan te sluiten bij de Coöperatie ParkeerService (CPS). Op termijn kunnen ook de handhaving en geldverwerking worden overgenomen.

Voor het Stedelijk Museum Alkmaar (24 fte) is het voornemen om een stichting met een Raad van Toezicht op te richten, volgens de landelijke trend. De gebouwen en de collectie blijven eigendom van de gemeente, maar de exploitatie wordt zelfstandig. Voor het Theater De Vest - Grote Sint Laurenskerk (33 fte) moet ook een stichting met een Raad van Toezicht komen. Daarmee krijgen alle culturele instellingen in Alkmaar dezelfde positie.

Voor Stadswerk (136 fte) is het voornemen om een NV op te richten waar de gemeente Alkmaar de enige aandeelhouder van is. Door het vormen van een NV wordt het voor andere gemeenten in de toekomst makkelijker om toe te treden tot Stadswerk. Stadswerk is verantwoordelijk voor het schoon en leefbaar houden van de stad. De verzelfstandiging zorgt voor het toenemen van de schaalgrootte, waardoor efficiënter gewerkt kan worden.

Pin It
Bekeken: 1492x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/