Alkmaar, 16 mei 2013. Op vrijdag 17 mei om 10.00 uur luidt Felix Wilbrink, culinair journalist, de bel waarna de kaasmarkt kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van CONO Kaasmakers, Friesland Campina en de Gemeente Alkmaar, de drie partijen die de wekelijkse kaasmarkt organiseren. Deze kaasmarkt staat in het teken van de Graskaas. Graskaas is de "Beaujolais Primeur" van de Hollandse kaas en wordt gemaakt van de melk van koeien die, na in de winter op stal te hebben gestaan, voor het eerst weer in de wei lopen en vers gras eten. De eerste melk van mals voorjaarsgras zorgt voor de bijzondere zachte, friszure smaak van Graskaas. Graskaas is slechts korte tijd per jaar verkrijgbaar.

Om 12.30 uur wordt de eerste Graskaas aan Felix Wilbrink overhandigd in Beemsterkaas-café Jong Belegen en vindt er een professionele proeverij plaats. Felix Wilbrink opende in april de staldeuren voor de Beemster koeien en het is dan ook een bijzonder moment dat hij als eerste mag proeven. Ook het publiek mag meekeuren. Als culinair journalist is Felix Wilbrink voorstander van eerlijke en duurzame producten en staat volledig achter de weidegang voor koeien, niet alleen voor de koe maar ook voor de consument. 

In het jaar 2002 begon CONO Kaasmakers als eerste kaasmakerij met het stimuleren van de weidegang met een premie. Beemsterkaas wordt nu gemaakt van de melk van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei lopen. "De boeren van de coöperatie weten waar ze de lekkere melk voor leveren en de consument kan de weg van de weide en de koe naar de kaas zien. Een product als Beemsterkaas heeft nog contact met zijn oorsprong, daarom ben ik er gelukkig mee. En de koeien horen toch gewoon in de wei?" aldus Felix Wilbrink.

Pin It
Bekeken: 1207x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/