Alkmaar, 15 juni 2013. Vrijdagmiddag vond in de Grote Kerk de druk bezochte ceremonie voor Cornelis Drebbel plaats, "de man die wereldberoemd is behalve in Alkmaar". Om daar verandering in te brengen is hij in januari uitgeroepen tot meest prominente Alkmaarder uit de geschiedenis. De uitvinder is in 1572, tijdens de Spaanse belegering geboren aan het Verdronkenoord en heeft vele uitvindingen op zijn naam staan. De meest bekende is waarschijnlijk de onderzeeboot, al was hij ook de grondlegger van bijvoorbeeld de eerste microscoop, de barometer en het perpetuum mobile. In 1597 graveerde hij de kaart van de stad Alkmaar. Drebbel stierf in 1633 in Londen. 

Tijdens de ceremonie in de Grote Kerk kregen de aanwezigen van 'Drebbeldeskundige' Hubert van Onna het verhaal van Drebbels leven te horen.  Drebbel is in Alkmaar altijd vrij onbekend gebleven omdat hij een groot deel van zijn leven in Londen doorbracht. Nederland was in die tijd bepaald niet progressief. Zijn inspiratie haalde hij uit de dromen van mensen. In de utopische wereld zoals beschreven door filosofen zou van alles bestaan, waaronder boten om de zeebodem te ontdekken. Na het doorlopen van het levensverhaal van Cornelis Drebbel werd er gespeeld door de Marinierskapel. Het stuk deed denken aan oudere versies van films als "20.000 mijlen onder zee", met daarin geluiden van walvissen in verwerkt.

Kapitein ter zee Marc Elsensohn MSc. gaf een lezing over de geschiedenis van de onderzeeboot, die dus begon bij Cornelis Drebbel. Nadruk werd gelegd op het verschil tussen de duikboot en de onderzeeboot. Een duikboot kan slechts korte tijd onder water blijven, een onderzeeër veel langer. Drebbel gebruikte voor zijn duikboot een snorkel of salpeter om zuurstof te maken voor de bemanning die had leren roeien onder water. Opvallend genoeg zijn er wel oppervlakteschepen naar Cornelis Drebbel vernoemd, maar geen enkele onderzeeboot.

Na de geschiedenis van de onderzeeër was het tijd voor de Onderzeedienstmars. Met natuurlijk alle kenmerken die marsmuziek marsmuziek maakt. Burgemeester Piet Bruinooge voelde zich vereerd hierbij aanwezig te kunnen zijn. "Een onderzeedienst in de huiskamer van Alkmaar is een passend eerbetoon. Net als de plaquettes straks op het Doelenveld en de grote Drebbeltentoonstelling in onze kerk." Hij haalde Vera Keller's woorden aan, die Cornelis Drebbel 'de Einstein in zijn tijd' noemde. Bij hun vertrek kregen de bezoekers een folder met daarop de afdruk van Drebbel's kaart van Alkmaar.

20130615 cornelis drebbel ceremonie 2

20130615 cornelis drebbel ceremonie

Pin It
Bekeken: 1731x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/