Alkmaar, 20 augustus 2013. Liefhebbers van de Bergense School kunnen vanaf 23 augustus hun hart ophalen in de nieuwe zaal van Stedelijk Museum Alkmaar: De Bergense School en Charley Toorop. Hoogtepunten uit de collectie van het museum én belangrijke aanwinsten uit de afgelopen jaren zijn te bewonderen. Uiteraard ontbreken de publiekslievelingen zoals De kaasdragers van Charley Toorop en De Zwarte Schuur van Gerrit van Blaaderen niet. Portretten, stillevens, landschappen en reisimpressies geven een prachtig tijdsbeeld en laten de invloed zien van schilders als Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier.

De collectie Bergense School van Stedelijk Museum Alkmaar toont een mooie dwarsdoorsnede van het Noord-Hollands expressionisme in de periode 1900 tot 1955. Oeuvres van kunstenaars als Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit van Blaaderen, Arnout Colnot, Piet en Matthieu Wiegman en Charley Toorop zijn goed vertegenwoordigd. De nieuwe zaal in het museum is dé plek om kennis te maken met het Noordhollands expressionisme en de Bergense School. Het museum zal met enige regelmaat stukken wisselen, zodat de gehele collectie de komende jaren te zien zal zijn.

Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelden schilders in Noord-Holland een zwaar aangezet, donker expressionisme. Veel van hen verbleven in Bergen, daarom wordt wel van de 'Bergense School' gesproken. In de nieuwe zaal is een aparte plek voor het werk van Charley Toorop, dochter van kunstschilder Jan Toorop. Haar vroege werk vertoont overeenkomsten met de Bergense School, maar begin jaren dertig ontwikkelde ze een eigen stijl.  Onlangs dook een belangrijk vroeg religieus werk van Matthieu Wiegman op in Duitsland. Dankzij een snelle sponsoractie en met de hulp van vele kunstliefhebbers heeft het museum dit werk kunnen aankopen. en het zal na schoonmaak een prominente plek krijgen.

Pin It
Bekeken: 1892x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/