Heerhugowaard, 22 augustus 2013. Kwam er eerder deze week al bericht dat er in de Alkmaarse grachten teveel blauwalg zit om zonder risico te zwemmen, nu blijkt dit ook bij het Strand van Luna in Heerhugowaard zo te zijn. Ook hier heeft de provincie Noord-Holland in overleg met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besloten een negatief zwemadvies te geven vanwege het gezondheidsrisico. Het hoogheemraadschap plaatste een installatie om het fosfaatgehalte te verlagen. Dit zorgt voor een afname van voedingstoffen voor de alg, die eigenlijk geen alg is maar de Cyanobacterie. Begin volgende week wordt er een nieuwe controle uitgevoerd.

Blauwalg, ofwel de cyanobacterie (vanwege de kleur) kan giftige stoffen afscheiden waar mensen ziek van kunnen worden. Mesen met een zwakker immuunsysteem, bijvoorbeeld kinderen, zijn kwetsbaarder. De klachten variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot langetermijnschade aan het zenuwstelsel leiden. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Bij iedere officiële zwemlocatie in Noord-Holland staan borden met daarop eventueel waarschuwingen, en negatief zwemadvies, of een verbod. De provincie geeft ook dagelijks actuele informatie onder andere op de website Zwemwater.nl en via Twitter.

Pin It
Bekeken: 1108x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/