Alkmaar, 03 oktober 2013. KunstNet besteedt in oktober aandacht aan de pas geopende tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar over het Alkmaarse fotografenduo Dames Vlaanderen. In de uitzending van KunstNet is een selectie te zien van de foto’s uit de collectie van 20.000 à 30.000 glasnegatieven die de dames Vlaanderen hebben nagelaten aan het Regionaal Archief Alkmaar. Er is niet bekend wie er op deze foto’s staat. Met deze tentoonstelling wil het museum achterhalen wie de Dames Vlaanderen op de gevoelige plaat hebben vastgelegd. Tot 19 januari 2014 is in het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling gewijd aan de Alkmaarse ‘Dames Vlaanderen’. Tonny en Sophie Vlaanderen fotografeerden tussen 1939 en 1972 duizenden mensen in de studio aan de Oudegracht.

KunstNet filmde de tentoonstelling en interviewde een medewerker van het museum. In de uitzending zijn veel foto ‘s te zien waarvan niet bekend is wie dat zijn. Ook uit de privécollectie van de Dames Vlaanderen worden foto’s getoond. Tonny Vlaanderen (1901-1993) was de fotografe en Sophie (1905-1995) assisteerde. Voor een portretsessie kon je kiezen uit buste, kniestuk of voluit. Het decor werd veelal met bloemen aangekleed. Kinderen poseerden op een schapenvachtje met een pop of pluche hondje. De houding en blik van degenen die ze fotografeerde werd zorgvuldig geregisseerd . De foto’s werden op traditionele wijze, met glasnegatieven, gemaakt. Retoucheren deed Tonny Vlaanderen met een penseel; photoshop avant-la-lettre! 

In 1993 verschenen Tonny en Sophie Vlaanderen in het televisieprogramma ‘De Stoel’ van Rik Felderhof. Naast de vele mooie zwart-wit foto’s en originele objecten uit de fotostudio is ook deze uitzending tijdens de tentoonstelling te zien. Kijk voor meer informatie en KunstNet programma’s op de vernieuwde website: www.kunstnet.tv.

 

Pin It
Bekeken: 1962x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/