Alkmaar,03 maart 2011. En vanmiddag was het dan eindelijk zover, de nieuwe locatie voor de hotfloor van het Medisch Centrum Alkmaar werd bekend gemaakt. Ondanks het verzoek van het MCA om de lokatie geheim te houden zodat het ziekenhuis de kans had de omwonenden uit eerste hand te informeren gooide maakte het NoordHollandsch Dagblad de locatie voortijdig bekend. Het maakte de euforie bij de Heerhugowaardse burgemeester niet minder om. De trots straalde er tijdens de presentatie vanaf. En dat was mooi om te zien. Ook mooi om te zien was de toch sportieve reactie van Alkmaarse kant. De afgelopen weken is er toch een wat ijzige wind tussen heerhugowaard en Alkmaar gaan waaien en het was leuk om te zien dat Alkmaar de beslissing van het MCA respecteerde en 'winnaar' Heerhugowaard trakteerde op een prachtige taart met daarop een foto van het MCA (zie foto).

De presentatie zelf was helder en maakte veel duidelijk over de beweegredenen van het MCA om voor de Heerhugowaardse locatie te kiezen. Maar wat speelt er bij het maken van  een dergelijke beslissing? waarop is de beslissing gebaseerd? De uiteindelijke keuze lijkt in ieder geval weloverwogen genomen te zijn en is stevig gefundeerd zijn. De reden voor het MCA om sowiezo te verhuizen is dat het huidige ziekenhuis ingehaald wordt door de tijd. Het gebouw is verouderd en dat geld ook voor de aanwezige technische installatie.

De presentatie van de motivatie

De noodzaak om naar andere dan de huidige locatie te kijken komt voort uit de onmogelijkheid het parkeerprobleem op te lossen, de langdurige bouwoverlast die zou ontstaan en de spanning met het bestemmingsplan. daarmee viel de huidige locatie in de Hout eigenlijk al vrij snel af. En daarmee bleven de DFS, de Heerhugowaardse en de Schermer variant over. Maar niet nadat er in een eerdere fase van de orientatie ook al elf (11!) andere lokaties waren afgevallen.

De locaties zijn door het MCA beoordeeld op de criteria 'proces en doorlooptijd' (hoe lang duurt het voor het ziekenhuis er staat en hoe zeker is dat), 'bereikbaarheid', 'kwaliteit van de locatie' en uiteraard 'wat kost het om op de betreffende lokatie te bouwen'. De in eerst instantie uitstekende kaarten van de Schermer variant werden daarmee wel  in één keer van de tafel geveegd, want de doorlooptijd woog zwaar in de besluitvorming. De politieke provinciale inbreng rond de benodigde vergunningen voor de locatie in de Schermer maakte het simpelweg onmogelijk om de geplande deadline van eind 2015 te kunnen garanderen. Iets soortgelijks speelde er voor de DFS locatie in Alkmaar. de omwondenden daar hebben te kennen gegeven zich tot het bittere einde te zullen verzetten tegen een eventuele komst van het MCA. En daarmee wordt wederom het tijdstip van oplevering bijzonder onzeker, bezwaarprocedures kosten vooral veel tijd.  En langer dan eind 2015 wil en kan het MCA niet wachten met de oplevering van het nieuwe ziekenhuis.

De nieuwe MCA locatie: de Westpoort in Heerhugowaard

En daarmee was de keuze gemaakt: Locatie Westpoort van Heerhugowaard (zie hierboven) heeft de beste kaarten. En dat betekent dat er naast een MCA straks (wellicht) ook een MCH bestaat. In dat MCH, laten we het voor het gemak maar even zo noemen, wordt het Regionaal Topklinisch Interventie Centrum (RTIC) gevestigd waar de Operatiekamers, de Intensive Care, verloskunde en klinieken onder vallen. De poliklinieken, de diagnostiek, revalidatie en opleiding blijven in de Alkmaarder Hoet, net als de herstelvoorzieningen. Of dat op de langere termijn zo blijft is natuurlijk maar de vraag, de kans is zeker aanwezig dat uiteindelijk alles naar Heerhugowaard verhuist, zo wordt ook door het MCA toegegeven. Maar de komende tien jaar speelt dat nog niet.Het MCA moet nu de eerste officiële stap in de volgende fase maken en de architect laten weten op welke locatie gebouwd gaat worden. De komende tweeënhalf tot drie jaar gaan dan op aan het verder ontwikkelen van de plannen en uiteindelijk kost ook de realisatie tweeënhalf jaar en dan zijn we al aangeland bij het einde van 2015 en de geplande oplevering.

MCA_header

Pin It
Bekeken: 2827x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/