Vanaf dinsdag 23 mei is Alkmaar een museum rijker. Grote Kerk Alkmaar krijgt dan een prachtige, uitgebreide permanente tentoonstelling ontworpen door Bureau Opera uit Amsterdam. Wethouder Anjo van de Ven zal de opening verrichten en vanaf donderdag 25 mei kan iedereen de uitgebreide tentoonstelling komen bewonderen.

De voorbereidingen zijn in volle gang. De oude en rommelige wanden, die de opslag van stoelen, podia en apparatuur aan het oog onttrokken, zijn weggehaald. Ze zijn  vervangen door één type tentoonstellingswand met ruimte voor digitale schermen, vitrines en teksten in print. Voor de nieuwe tentoonstelling zijn veel wanden nodig waarop in Nederlands en Engels uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van de kerk en toelichting op het monumentale interieur en de in de kerk aanwezige kunst. Omdat extra wanden het zicht op het prachtige sobere interieur verstoren, is een oplossing gevonden door de aanwezige wanden rond de opslag te vervangen door prachtige tentoonstellingswanden van eikenhout met een decoratief stalen patroon. Op de wand in het noordtransept wordt in vier perioden van 900 tot nu, de geschiedenis van de kerk verteld. Aan de kant van het hoofdorgel waren vroeger de doop- en de uitvaartkapel. Op de wanden rond de opslag daar komen de verhalen over dopen en begraven worden en is er veel toelichting op de grote hoeveelheid grafzerken in de kerk. Met mooie verhalen over Carel de Dieu, Oopje, die door Rembrandt is geschilderd, en een levend begraven vrouw. Op losse borden worden monumentale delen toegelicht als de orgels, het scheepje van Michiel de Ruyter en Laurentius.

Nu staan alleen nog de wanden zelf. Over een paar weken zullen digitale schermen en teksten worden aangebracht en wordt alles geprogrammeerd om helemaal klaar te staan voor de opening op 23 mei.

 

Pin It
Bekeken: 4108x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/