Alkmaar, 13 december 2013. Een recordaantal van 20 werken van de Bergense School en de internationaal vermaarde Charley Toorop is de afgelopen paar jaar aan de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar toegevoegd. Absoluut hoogtepunt is de zeer recente aankoop van een monumentaal werk van Matthieu Wiegman. Dankzij een unieke crowdfundingsactie onder verzamelaars en liefhebbers kon 'De Prediking van Sint Willibrord' (1916)  gekocht en gerestaureerd worden. Hiermee wordt Stedelijk Museum dé plaats waar het best kennis te maken is met de Bergense School. De forse uitbreiding is aanleiding voor een in 2014 volledig herziene en uitgebreide publicatie van de catalogus 'Moderne Kunst'.

Op 30 november werd het werk van Wiegman, in aanwezigheid van de particuliere donateurs feestelijk gepresenteerd. Dit gematigd kubistische werk, van groot belang binnen het oeuvre van de kunstenaar en de Bergense School, heeft een centrale plaats in de vaste opstelling van Stedelijk Museum Alkmaar.

De collectie Bergense School van Stedelijk Museum Alkmaar kreeg in augustus 2013 een nieuwe, ruimere presentatie. Het omvat werken van onder andere Leo Gestel, Gerrit van Blaaderen, Piet en Matthieu Wiegman en Charley Toorop. De recente tentoonstelling, gewijd aan Piet en Matthieu Wiegman, heeft geleid tot enkele bijzondere schenkingen en langdurige bruiklenen van werk van deze broers. Stedelijk Museum Alkmaar zal de stukken op zaal regelmatig wisselen, zodat de gehele collectie de komende jaren te zien zal zijn.

Directeur Lidewij de Koekkoek is zeer verheugd met het grote aantal nieuwe aanwinsten. "Het is ongelooflijk dat wij in zo korte tijd zo veel nieuwe werken aan de collectie konden toevoegen. Dat is in de geschiedenis van het museum uniek. De actie onder particulieren voor de aankoop en restauratie van 'De Prediking', was bovendien verrassend en hartverwarmend. Veel van de andere werken zijn aan ons geschonken, gelegateerd of in langdurige bruikleen gegeven."

'De Bergense School en Charley Toorop' is geopend voor publiek van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Pin It
Bekeken: 2251x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/