Het is het enige gebouw dat nog rest van de voormalige gasfabriek aan de Helderse weg in Alkmaar. Wie over de Helderse weg rijdt ziet nog één gebouw staan op een verder braakliggend terrein.

Het is het pand dat ooit diende als magazijn en werkplaats en staat al op de lijst van beeldbepalende panden, wat betekend dat het aanzicht niet mag veranderen.

Maar er is nu besloten om het op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten en daarmee neemt het college het advies van de monumentencommissie over.

Net als het Ringerspand waarvan de eerste steen in 1920 werd gelegd horen de overblijselen van de gasfabriek, die nog een paar jaar ouder zijn, bij de laatste tastbare herinneringen aan een industriële periode aan het begin van de vorige eeuw.

Het pand is eigendom van de Stichting Behoud Gas!Fabriek die dankzij de verworven monumentale status nieuwe fondsen kan aanboren voor onderhoud en herstel. (foto: Pinterest)
Pin It
Bekeken: 3568x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/