De schok was vorig maand groot toen bleek dat inbrekers zich hadden verstopt in het eeuwenoude kerkorgel van de Lutherse kerk in Alkmaar. De schade liep in de tienduizenden euro’s.


Inmiddels stromen de giften binnen en is de helft van het nodige bedrag opgehaald. ''Het is hartverwarmend dat bij zo'n ramp mensen die niets met de kerk hebben, toch willen storten.'', zo meldt mediapartner NH Nieuws.

De inbrekers klommen na een inbraak in de kosterswoning naast de kerk, in het eeuwenoude orgel. Ze dachten dat het een goede verstopplek zou zijn, maar ze werden toch gepakt. De pijpen van het historische orgel raakten echter zwaar beschadigd. De schade is ruim 40 duizend euro.

Meteen na die rampzalige nacht begon een inzamelingsactie. ''In kerken in het hele land is gecollecteerd'', vertelt penningmeester Adriaan van Leeuwen tegen NH Nieuws. ''Maar ook particulieren hebben flink gestort. We hebben zitten nu op de helft.'' Ook heeft de gemeente Alkmaar geld beloofd. ''We hopen dat het orgel met kerst klaar is. Dat zou fantastisch zijn.''

De inbrekers zijn gepakt, maar of zij de rekening gaan betalen is nog maar de vraag. ''Van een kale kip kun je niet plukken, dus die kans is vrij nihil.'' Ook de verzekering dekt de kosten niet. Orgelrestaurateur Erik Winkel heeft de orgelpijpen inmiddels naar zijn werkplaats gebracht om te restaureren. Duidelijk is dat sommige pijpen compleet moeten worden vervangen. ''Dan klinkt het orgel wel weer mooi, maar het is niet meer zoals het destijds was. Dat is erg jammer.''

Mensen die een donatie willen doen voor het beschadigde monumentale kerkorgel kunnen dat doen op NL06INGB0007189067 t.n.v Orgelfonds Lutherse kerk Alkmaar.


Pin It
Bekeken: 1797x