De politie breidt het aantal camera's dat kentekens van automobilisten controleert de komende weken fors uit. Rond 200 flitspalen op binnenwegen worden uitgerust met ANPR, meldt de NOS. Ook op de Alkmaarse Ring komen er een aantal.

Nederland heeft 130 camera's met Automatic Number Plate Recognition. Als de eigenaar gezocht wordt of boetes heeft openstaan, gaat er een notificatie naar de meldkamer, die dan agenten kan aansturen. Is er niets loos, dan worden de gegevens gewist, al is er wetgeving in de maak om dit 28 dagen uit te stellen.

Sinds 2016 staat er een ANPR-camera aan het einde van de A9 bij Kooimeer. Binnenkort komen daar drie stuks bij: eentje langs de Provincialeweg (N9) bij de Omval en twee langs de Martin Luther Kingweg (N9) bij de afslag Huiswaarderweg (N245).

 

 

De politie wil met de 200 extra ANPR's meer verdachten opsporen, dit is vooral van belang direct na een overval of diefstal. Maar dat de Tweede Kamer akkoord is met vier weken gegevensbehoud bij mensen die niets op hun kerfstok hebben, dat baart privacydeskundigen zorgen. De Eerste Kamer buigt zich dinsdag over de kwestie.
Pin It
Bekeken: 4165x