Zaterdag 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas in Alkmaar kunnen de feestvierders kennismaken met 'Glutenvrije Piet'. De pieten zijn te herkennen aan groene vlaggetjes met het logo van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, de initiatiefnemer hiervan.

In Nederland mogen zo'n 75.000 kinderen geen gluten, ze mogen hier zelfs niet mee in aanraking komen wegens gevaar voor kruisbesmetting. Messen waar normaal brood mee gesneden wordt mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden om daarna glutenvrij brood te snijden. Ook mogen de kindjes de pieten geen highfive geven in verband met de kruimels op hun handschoenen.

De glutenvrije pieten nemen glutenvrij strooigoed mee, dit wordt ingepakt in plastic zakjes, zo blijft het gescheiden van de normale pepernoten. Op deze manier wordt de Sinterklaas intocht veel leuker voor kinderen die een glutenvrij dieet moeten volgen.

Via de website van de coeliakie vereniging kunnen kinderen een glutenvrije vlag downloaden zodat de Pieten de kinderen ook kunnen herkennen.
Pin It
Bekeken: 2721x