Als het aan Hans van de Leygraaf ligt krijgt Alkmaar vanaf 2019 een bloemenpracht die zijn weerga niet kent. Daarmee moet het jaarlijks honderdduizenden extra bezoekers gaan trekken. De plannen worden vandaag gepresenteerd door de Stichting Tuinen van Holland waarvan Van de Leygraaf voorzitter is.

De eerste locaties die moeten worden ingekleurd met bloemen zijn de Oosterhout, het Victoriepark en het Bolwerk. Maar daar blijft het niet bij want ook in de diverse wijken moet duidelijk te zien zijn dat Alkmaar naast een Kaasstad ook een bloemenstad is.

De voorbereidingen lopen al enige tijd en de kosten zullen worden gedragen door de samenwerkende organisaties. En dat zijn er vele. Ondernemend Alkmaar, meerdere kwekers en bollen- en zaadbedrijven, woningcorporaties, Ondernemend Alkmaar en de gemeente.

Volgens Van de Leygraaf zal de bloemenpracht in 2019 al zo'n 200.000 extra bezoekers trekken. De jaren erna zal het totale aantal toeristen verdubbelen en dat leidt tot tientallen miljoenen aan extra omzet, zo is de verwachting .

Een korte rondvraag van mediapartner NH Nieuws in Alkmaar leert dat er overwegend positief wordt gereageerd op de plannen, maar dat er ook zorgen zijn over de vandalismegevoeligheid.
Pin It
Bekeken: 2604x