Vandaag is een belangrijke dag voor Alkmaar. Vandaag wordt een beslissing genomen over de komst van Arthur Dontje's Chocolate Experience naar de voormalige Ringers fabriek op Overstad.

Alkmaar zal ongetwijfeld de vruchten plukken van de komst van een dergelijke toeristentrekker, dus de beslissing daarover is inderdaad een belangrijke voor de stad.

Maar de gedachte dat de renovatie van de Ringers Chocoladefabriek daarvan afhankelijk is, is niet terecht. Dat stelt erfgoedstichting Adapt op hun website. De fabriek is inmiddels een monument en bleek na de 'striptease' bouwkundig goed genoeg om er een nieuwe toekomst aan te geven.

Dobla's Chocolate Experience zou, als de plannen doorgaan, zo'n 10% van het totale vloeroppervlak gebruiken (huren). Het is voorstelbaar dat nog eens 10% van de vloeroppervlakte wordt ingevuld met horeca zoals een hotel of restaurant. Dan blijft er nog 80% van de vloeroppervlakte beschikbaar voor andersoortige bestemmingen, zoals stadsappartementen.

Dat betekent dat, mocht Dontje er vandaag niet uitkomen met eigenaar BPD Ontwikkeling BV, er alleen een nieuw plan hoeft te worden gemaakt voor de invulling van een deel van de commerciële ruimtes op de begane grond. Voor de restauratie en Herbestemming van Ringers is de komst van de Chocolate Experience dus niet essentieel.

 
Pin It
Bekeken: 2430x