Woensdagavond zijn de Puienprijzen 2017 uitgereikt door de Historische Vereniging Alkmaar. Een commissie deelde prijzen uit in de vier categorieën: huizen en zakelijke panden met historische pui, en huizen en zakelijke panden met historische nieuwe pui. Ook was er een publieksprijs.

Tot mooiste historische pand pui werden verkozen Costes aan de Langestraat 12a. Het pand werd gebouwd in 1925 in de zogenaamde Amsterdamse Schoolstijl en Segesta Exploitatie II heeft een mooi passende houten pui laten plaatsen bij de grondige renovatie.

Zowel de historische huizen aan de Nieuwlandersingel 54 en de Spoorstraat 20 wonnen. Linda Post, eigenaresse van het eerste pand, had architect en bouwhistoricus Rob de Vries ingeschakeld voor de mooie restauratie van het balkon en reconstructie van de daarbij horende baldakijn.

Louise Olij had haar Neo-Renaissance huis aan de Spoorstraat 20 door aannemer Stef Donker op 'voorbeeldige wijze' gerestaureerd met onder andere een traditionele deur en kozijnen, en opnieuw aangebracht, bijzonder metselwerk onder de segmentbogen.

Costes aan de Langestraat 58 is verkozen tot mooiste 'zakelijke pand met nieuwe pui'. Eigenaar Ronald Nordemann zorgde met Kerssens De Ruiter Architecten voor een charmante, historisch ogende pui, met glas en lood bovenlichten en sierlijke balustrades. De fenix in de nok verwijst naar de Nieuwjaarsbrand in 2015.

De mooiste 'woonhuizen nieuw’ staan aan de Molen van Banning 1-10 in de Schelphoek. De woningen aan de oude vestinggracht vallen op door hun kleur en textuur, lijkend op het parelmoer van een collectie schelpen. De huizen van AM en Attika Architecten staan met het 'silhouet van kantelen als een vestingmuur aan de oude binnenstad'.

Eethuis Bodrum aan het Zevenhuizen won de publieksprijs met 135 van de 616 stemmen (21,9%). De gelijmde roodbruine steen, die de vervallen rode beplating afloste, voeg harmonieert goed met de groene omgeving van het Bolwerk. Een flinke verbetering na het vervallen uiterlijk van daarvoor.

Foto 1: nieuwe woningen en bedrijfspand
Foto 2: historische woningen
Foto 3: publieksprijs en historisch bedrijfspand

 
Pin It
Bekeken: 2862x