Goed nieuws voor de inwoners van Markenbinnen die al enige tijd strijden voor bescherming van het waterpeil in de polder. Zij kregen donderdag hun gelijk over twee dammen in de Dopsloot. Gemeente Alkmaar is het eens dat deze in strijd met de omgevingsvergunning zijn aangelegd.

De eigenaar moet de twee dammen op last van een dwangsom verwijderen. Op 1 februari 2018 moeten ze weg zijn, anders wordt een boete van 2.500 euro per week opgelegd, tot een maximum van 25.000 euro.

In een convenant van 1991 staat vast dat de Dopsloot open moet blijven, maar dat gebeurde dus niet. "Het Hoogheemraadschap wilde illegale praktijken achteraf legaliseren", aldus inwoner Willem Rol.

Daling en schommelingen in het waterpeil van de Markerpolder bedreigen de funderingen in het dorp en van het fort van de Stelling van Amsterdam. Dergelijke schade wordt vaak te laat geconstateerd en behoeft dan zeer dure reparaties. Het fort, UNESCO-werelderfgoed, is al deels verzakt. Daarom pleiten inwoners voor een ruime bufferzone met veilig waterpeil.

"Het blijft tobben bij het Hoogheemraadschap in de Markerpolder. Zij is niet fair.", aldus Rol. "Daarom hebben wij vorige week twee beroepschriften bij de rechtbank in Alkmaar ingediend." Daarmee komt het totaal op drie.

De schendingen van HHNK zijn opmerkelijk, aangezien het in de eigen begroting voor 2018 erkent dat de maatschappelijke schade van de bodemdaling groot is.
Pin It
Bekeken: 2967x
https://ee.itk.ac.id/data/