In de afgelopen tien dagen heeft de politie in Noord-Holland honderden automobilisten betrapt op het gebruik van hun smartphone tijdens het rijden. Dit als gevolg van extra onopvallende surveillance, speciaal gericht op het bellen of appen achter het stuur. In totaal werden 244 automobilisten (en enkele bromfietsers) bekeurd.

De politie voerde al eerder controles op mobiel gebruik uit. Deze keer is niet vermeld waar precies gesurveilleerd is, maar het is aannemelijk dat dit opnieuw ook gedaan werd op de ring van Alkmaar en de A9 vanaf Kooimeer.

Eenmaal staande gehouden en op hun gedrag aangesproken, gaven vrijwel alle chauffeurs aan dat het ‘niet zo handig was’ om tijdens het rijden met hun smartphone bezig te zijn.

Jeffrey Feeke van het Team Verkeer politie Noord-Holland: “Vrijwel alle bestuurders overschatten hun rijkunst en denken dat zij niet in de vangrail, of erger, belanden. Helaas moet het vaak eerst (bijna) fout gaan om in te zien dat deelname aan het verkeer en bellen of appen echt niet samen gaan."

Bellers lopen een vier keer zo hoge kans om bij een ongeval betrokken te raken. Volgens onderzoek van de SWOV speelt afleiding een rol bij enkele tientallen tot honderd verkeersdoden per jaar, waarbij smartphone-gebruik als een van de gevaarlijkste vormen van afleiding wordt genoemd.

Op de fiets geldt geen ‘belverbod’ maar wanneer bij een aanrijding blijkt dat een fietser totaal niet oplette omdat hij aan het bellen was, dan heeft dat zeker gevolgen. Zeker wanneer bleek dat de betrokken automobilist deed om een ongeluk te voorkomen, zal de verzekering de schade op de fietser verhalen.

Foto: een van de beelden van een Franse campagne tegen het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer
Pin It
Bekeken: 2543x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/